Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geldnood dreigt voor ziekenhuizen

Een vijftal ziekenhuizen dreigt in liquiditeitsproblemen te komen als ze acuut de overfinanciering van 2005 en 2006 moeten terugbetalen. Verzekeraars moeten ziekenhuizen daarom gaan bevoorschotten via de dbc-financiering. Daarvoor pleit directeur Gita Gallé van de NVZ vereniging van ziekenhuizen.
Geldnood dreigt voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben bij de invoering van de dbc-systematiek in 2005 te veel geld gekregen. Van tevoren was moeilijk in te schatten hoe hoog de tarieven voor de dbc’s in het a-segment moesten worden. Om een soepele overgang te garanderen heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziekenhuizen een opslag op de tarieven gegeven. In de praktijk bleek echter dat ziekenhuizen veel meer geld hadden gekregen van zorgverzekeraars dan waar ze via de facturering van de dbc’s recht op hadden. Over 2005 en 2006 moeten de ziekenhuizen daarom respectievelijk 1,4 miljard en 1,7 miljard euro terugbetalen.

Overfinanciering ziekenhuizen

Ziekenhuizen weten al lang dat ze moeten terugbetalen. Maar veel ziekenhuizen hebben een deel van het te veel betaalde geld gebruikt als werkkapitaal voor de kortetermijnfinanciering. Om de overfinanciering van 2005 en 2006 terug te betalen, moeten ze geld lenen bij banken. Dat is door de kredietcrisis echter een dure grap, omdat banken fikse opslagen in rekening brengen. “Als verzekeraars het geld acuut opeisen, dreigt een vijftal ziekenhuizen in liquiditeitsproblemen te komen”, stelt Gita Gallé.

Liquiditeitsproblemen ziekenhuizen

Zorgverzekeraar Achmea eiste begin vorig jaar een deel van de overfinanciering bij IJsselmeerziekenhuizen op en dwong het ziekenhuis om 15 miljoen euro over te maken. Dat was een van de oorzaken waarom het financiële plaatje van het ziekenhuis dramatisch verslechterde, vertelt interim-bestuurder Norbert Hoefsmit in het februarinummer van Zorgvisie. Achmea stelt dat er vorig jaar maar enkele miljoenen zijn betaald en dat er nog steeds een miljoenenclaim ligt. “Wij zijn juist heel terughoudend geweest met het terugvorderen van overfinanciering, terwijl andere verzekeraars hun geld al hebben ontvangen”, verklaart woordvoerster Christine Rompa. Minister Klink van VWS pleit ervoor dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars geleidelijk met elkaar afrekenen om liquiditeitsproblemen te voorkomen, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Dbc’s bevoorschotten

Om het probleem op te lossen pleit de NVZ voor bevoorschotting van ziekenhuizen via de dbc-financiering. In het huidige systeem betalen verzekeraars pas uit als een dbc is afgesloten. Dat duurt gemiddeld vijf maanden. Gallé: “We kunnen wel eindeloos geld heen en weer gaan schuiven tussen verzekeraars, banken en ziekenhuizen, maar door de kredietcrisis is lenen erg duur. Het lijkt ons beter als ziekenhuizen eerst een voorschot krijgen en na afloop definitief afrekenen.”

Bezwaar tegen beschikkingen Zorgautoriteit NZa

Enkele ziekenhuizen en verzekeraars hebben bezwaar aangetekend tegen de bedragen die de NZa heeft vastgesteld die ziekenhuizen aan verzekeraars moeten betalen. Zorgverzekeraars Achmea en Menzis zijn het niet eens met de NZa-beschikking. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Zorgverzekeraars spelen amper quitte

Zorgkosten onberekenbaar

Verantwoordingsdocument

Opbrengstverrekening 2005 & 2006


Hoe ontwikkelen de zorguitgaven zich?

1 REACTIE

  1. Het wordt tijd dat we het hele DBC-systeem evalueren. Voor de Zorg , de CLIENT , is het geen Kwaliteitsverbetering.
    Iedere keer een hoop discussie over EURO S ! Kijk o.a. naar de VS , andere Landen in Europa , hoe zij werken met DBC s.Een evaluatie waard.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.