Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten bieden thuiszorgaanbieders helpende hand

Gemeenten geven thuiszorgaanbieders meer tijd om zich aan te passen aan de Wmo. Ze laten herindicaties later ingaan of komen financieel over de brug. Groesbeek laat de herindicaties voor de Wmo pas in het voorjaar van 2009 ingaan.

Alle gemeenten moeten per 1 januari 2008 de AWBZ-indicaties omzetten naar Wmo-indicaties. Het gaat om zo’n 300.000 cliënten. De ‘operatie herindicatie’ brengt veel thuiszorgaanbieders in de problemen, doordat cliënten veel vaker goedkope zorg (HH1) krijgen dan in de AWBZ. Ook gaan ze dikwijls terug in het aantal uren. Thuiszorgorganisaties hebben daardoor relatief te duur personeel in dienst. Om de gevolgen voor thuiszorgorganisaties te verzachten, laten gemeenten de herindicaties pas later ingaan.

Meer lucht

In de regio Nijmegen heeft Zorggroep Zuid-Gelderland (ZZG) grote moeite om de zorg te leveren. Om de zorgaanbieder meer lucht te geven, laat Groesbeek de Wmo-indicaties pas per april 2009 ingaan. Burgers in deze Gelderse gemeente behouden tot die tijd de huishoudelijke zorg die ze in de AWBZ hadden. Wethouder Pim Spaan: “Op deze manier hebben zorgaanbieders op de korte termijn geen personele problemen, hebben ze een gegarandeerde omzet en krijgen ze meer tijd om zich aan te passen.”

Voordeelgemeente

Er hangt wel een prijskaartje aan, doordat de Wmo-tarieven lager zijn dan in de AWBZ. Groesbeek kan dat opbrengen omdat het een ‘voordeelgemeente’ is, aldus Spaan. Volgend jaar wordt het geld voor de Wmo anders verdeeld. Groesbeek krijgt extra middelen.

De andere gemeenten in de regio gaan komend jaar alleen de cliënten herindiceren voor wie de indicatie afloopt, vertelt wethouder Lenie Scholten van Nijmegen. Het gaat om ongeveer een op de vijf ‘oude’ cliënten. Scholten: “Deze afspraak moet de Zorggroep Zuid-Gelderland voldoende lucht geven.

Zeeuwse gemeenten

Op deze manier zal het een verschuiving in de werkgelegenheid betekenen voor ongeveer vijftig personen. Dat vinden wij acceptabel.”

Ook in Zeeland komen gemeenten de zorgaanbieders tegemoet. Ze hebben de overgangsregeling die 1 maart 2008 afliep, doorgetrokken tot 1 januari 2009, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant. De Zeeuwse gemeenten springen financieel bij. Alleen Goes doet niet mee. Die wil de zorgaanbieders prikkelen om snel het roer om te goeien. (Zorgvisie – Bart Kiers /Krista Kroon)

Links

Bussemaker omhelst Zeeuwse Wmo-model

Hengelo stelt herindicaties WMO

Extra tijd voor herindicatie WMO

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.