Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten contracteren zonder aanbesteding

Mark van Dorresteijn
Een groep Twentse gemeenten heeft aanbieders van huishoudelijke hulp gecontracteerd zonder hiervoor een aanbestedingsronde uit te voeren.

Sinds de invoering van de Wmo besteden alle gemeenten Wmo-diensten Europees aan. Op advies van jurist Tim Robbe hebben de gemeenten Dalfsen, Ommen, Raalte, Staphorst en Zwartewaterland hier echter van afgezien. “We hebben eerst goed nagedacht over alle mogelijkheden rondom het contracteren binnen de Wmo”, zegt beleidsmedewerker Leo Kortstee van de gemeente Dalfsen. “Hierop zijn we in contact gekomen met Robbe. Hij heeft ons geadviseerd dat aanbesteden in ons geval helemaal geen wettelijke verplichting is vanuit Europa.” In plaats van een aanbesteding hebben de Twentse gemeenten een aantal vergaderingen georganiseerd. Hiervoor werden ook – via een krantenadvertentie – potentiële aanbieders uitgenodigd. Tijdens deze gesprekken hebben aanbieders, Wmo-raden, het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad een convenant opgesteld. De leveranciers die zich aan dit convenant met kwaliteitseisen wilden verbinden, hebben uiteindelijk een contract in de wacht gesleept.

Europees aanbesteden Wmo

“Deze gang van zaken gaat natuurlijk in tegen alle aanbestedingsregels”, zegt jurist en adviseur Robbe. “Maar omdat wij er van uitgaan dat hulp bij het huishouden geen economische dienst is maar onder zorg valt, zijn wij niet verplicht een aanbestedingsronde uit te voeren volgens Europese richtlijnen.” De methode van de Twentse gemeenten sluit volgens Robbe mogelijke nieuwe aanbieders niet uit. “Als een cliënt een bepaalde nieuwe aanbieder wil, kan deze nieuwe aanbieder het convenant bekijken en met de gemeente in gesprek. En dan kan deze gewoon zorg gaan bieden. De gemeenten hebben geen maximum gesteld aan het aantal aanbieders.”

Ministerie van VWS

Zowel het ministerie van Volksgezondheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben nog geen bezwaren gemaakt tegen de aanpak van de gemeenten. “Als het voor een rechtbank zou komen, zouden wij heel sterk staan”, aldus Robbe. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Gemeenten houden 180 miljoen over op Wmo’

ActiZ: Wmo-tarief gemeenten vaak onder kostprijs

Actiegroep organiseert Wmo-protest

1 REACTIE

  1. Ik neem aan dat de heer Robbe en gekwalificeerd aanbestedingsjurist is. Het zou hem daarom bekend moeten zijn dat, ook wanneer er sprake is van een afwijkende dienst (in dit geval een zogenaamde 2B-dienst) een overheidsorganisatie dient te voldoen aan minimale vereisten van nondiscriminatie, transparantie enz. Dat vraagt tenminste een procedurele vorm die garandeert dat alle inschrijvers op dezelfde wijze worden behandeld. De hier gekozen vorm lijkt dergelijke waarborgen niet te geven. Ook het hanteren van een ‘convenant’ geeft bepaald niet de indruk dat hier sprake is van een open en transparante werkwijze. Convenanten hebben bovendien in het algemeen een dermate vrijblijvendheid dat geen enkele thuiszorgaanbieder daar blind op kan en mag varen. Een nogal onbevredigend verhaal al met al. Ik ben bang dat u zich rijk aan het rekenen bent.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.