Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Gemeenten negeren verbod inkomensgrens Wmo

Een grote meerderheid van de Nederlandse gemeenten hanteert nog altijd inkomensgrenzen voor Wmo-voorzieningen, ondanks een verbod daarop door de Centrale Raad van Beroep. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANBO, belangenorganisatie voor senioren, onder ruim zestig gemeenten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Gemeenten negeren verbod inkomensgrens Wmo
Foto: ANP Roos Koole

Mensen worden uitgesloten van Wmo-voorzieningen, ondanks dat de Centrale Raad van Beroep begin dit jaar oordeelde dat gemeenten geen inkomensgrens mogen hanteren. Belangenorganisatie ANBO heeft 63 gemeenten onderzocht. Daarvan bleken er 45 inkomensgrenzen tussen de 120 en 150 procent van het sociaal minimum te hanteren voor Wmo-voorzieningen. Het gaat bijvoorbeeld om vervoer voor gehandicapten, maar ook om hulpmiddelen.

Sommeren

Stichting de Ombudsman constateerde deze zomer al dat 75 procent van de gemeenten onterecht inkomensgrenzen voor Wmo-voorzieningen hanteerden. In september sommeerde toenmalig staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten dat de betreffende gemeenten het beleid onmiddellijk moesten aanpassen: gemeenten moesten hun inkomensgrenzen laten vallen.

0
18

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.