Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Getergd DSW wil cijfers van BrabantZorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bestuursvoorzitter Chris Oomen van DSW zorgverzekeraar heeft geen contract af kunnen sluiten met BrabantZorg voor de zeven verzekerden die wijkverpleging ontvangen. BrabantZorg wil een daad stellen, DSW voelt zich aangetast in zijn goede naam..
Getergd DSW wil cijfers van BrabantZorg

Symboolpolitiek

Oomen: ‘BrabantZorg bedrijft symboolpolitiek door niet met DSW te willen contracteren, en zegt dat te doen “omdat het om mensen gaat”.  Aan BrabantZorg hebben wij gevraagd de bewering dat het door DSW aangeboden tarief te laag is te onderbouwen met concrete cijfers. Wie immers stelt, moet bewijzen. BrabantZorg geeft in haar reactie de gevraagde cijfers echter niet.’ In deze reactie spreekt BrabantZorg bestuursvoorzitter Adrie van Osch: ‘In de reactie van DSW zie ik een brij van cijfers, tarieven, percentages, omzetplafonds en nog meer cijfers. Dit wekt de indruk van een rookgordijn.’ Beide partijen zijn niet meer met elkaar in gesprek.

De cijfers

DSW zegt de discussie nu te willen vereenvoudigen tot dat ‘wat iedereen kan volgen’. Daartoe levert de zorgverzekeraar cijfers, die in onderstaande tabel zijn weergegeven. Het betreft de maximum NZa-tarieven en de tarieven die DSW aan BrabantZorg en andere vergelijkbare organisaties heeft aangeboden. Oomen: ‘We vragen BrabantZorg onderstaande tabel verder in te vullen. Het betreft het aanbod van de vijf andere zorgverzekeraars / inkoopcombinaties. Zo moeilijk kan dat niet zijn. Het blijft vertrouwelijk, want de namen van de zorgverzekeraars hoeven niet genoemd te worden.’

Aanbod (uur tarieven)

Prestatie 2016 NZa-tarief

2016 max
DSW Aanbod 1 Aanbod 2 Aanbod 3 Aanbod 4 Aanbod 5

Persoonlijke

verzorging

50,84 euro 46,08 euro
Verpleging 75,25 euro 71,16 euro
Advies instructie en voorlichting 75,25 euro 70,68 euro

 

DSW

Oomen: ‘De heer van Osch van BrabantZorg beklaagt zich erover dat DSW de premie heeft verhoogd, maar desondanks aan BrabantZorg niet het gewenste tarief heeft aangeboden. Wij begrijpen dat hij niet het volledige zicht heeft op de premie van de zorgverzekeraars, alhoewel DSW die op de website in detail onderbouwt. Wel kijken we er met verbazing naar dat hij er kennelijk niet van op de hoogte is dat de stijging van de premie voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door de overheveling van de persoonlijke verzorging en verpleging van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet.’

BrabantZorg

Tot slot is Oomen tot de conclusie gekomen dat zorgverzekeraars vanuit financieel oogpunt beter geen overeenkomst met BrabantZorg kunnen afsluiten: ‘BrabantZorg brengt volgens zijn website namelijk uurtarieven van 33,38 euro en 44,37 euro in rekening voor respectievelijk persoonlijke verzorging en verpleging indien geen overeenkomst met zorgverzekeraars is gesloten. Deze tarieven liggen aanzienlijk lager dan de tarieven die DSW heeft aangeboden.’

7 REACTIES

  1. spruit,
    ja die lezing ken ik. het zijn op kostprijs berekende tarieven die gaandeweg het gewirwar ineens maximumtarieven zijn gaan heten. laat je niks wijsmaken.
    sebastiaan,
    eens met het advies om over te stappen naar een kleinere, maar vergeet niet dat een kleine die groot wordt ook veel macht heeft. de acm en nza hebben zitten slapen/ de markt verdeeld (doorhalen wat niet van toepassing is) en monsterinstituten geschapen die beyond control zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Als zorgaanbieder zie ik dat de prijzen van DSW in deze tabel marktconform zijn. De tarieven van de grote 4 zijn vergelijkbaar of lager. Of de marktconforme tarieven voldoende zijn, blijft natuurlijk de vraag. Maar blijkbaar is Brabantzorg een nogal dure organisatie als zij voor (hun 7 DSW-cliënten) niet met deze tarieven kan werken.
    Overigens zou ik iedere burger willen verleiden om over te stappen van de grote 4 (Achmea, CZ, VGZ en Menzis) naar een kleinere zorgverzekeraar zoals DSW. De kans dat je invloed hebt op de zorg van eigen keuze is daar het grootst.

  4. Graag onderschrijf ik de reactie van Lux Major en daag ook ik BrabantZorg uit om de andere aanbiedingen openbaar te maken. Je kunt de Big4 van alles beschuldigen, maar de kleine zorgverzekeraars doen te minste nog hun best om de zorg zonder al te veel rompslomp mogelijk te maken. En als kennelijk de tarieven die BrabantZorg wil hanteren voor niet- gecontracteerde zorg zo laag liggen, is het op zijn minst verwonderlijk dat het aanbod van DSW genegeerd is.
    Een bezorgde cliënt.

  5. @ MSaras. Ik begrijp DSW heel goed, en als DSW ongelijk heeft zou Brabantzorg die cijfers nu juist wel moeten geven. Het punt dat DSW kennelijk wil maken is dat zij zich in de goede naam aangetast voelt door de bewering van Brabantzorg dat het tarief dermate slecht is, dat daarmee onmogelijk goede zorg kan worden geleverd. DSW staat zeg maar met grote letters in de krant terwijl het belang dat Brabantzorg bij DSW heeft bijna niks is, zoals in het eerdere artikel is te lezen. Stel nu dat DSW gelijk heeft, en de tarieven die zij bieden inderdaad niet zo rot zijn als Brabantzorg doet voorkomen, dan is DSW inderdaad misbruikt, feitelijk om als projectie van ongenoegens die jegens (grote)verzekeraars leven. ( En die gevoelens zijn meestal helemaal terecht) Ik snap dat DSW zich dat niet graag wil laten overkomen als dat ten onrechte zou zijn. Transparantie is de enige mogelijkheid inzichtelijk te maken of beweringen kloppen. Overigens ben ik er voor dat zorgverleners zich verzetten tegen de macht van zorgverzekeraars. Daar weet ik als 1e lijnszorgverlener alles van. Echter DSW komt in dat verband niet als eerste bij mij op! omdat dat nu juist een organisatie is die mij niet langzaam gek probeert te maken met allerlei bizarre zogenaamde kwaliteitseisen, die uitsluitend bedoeld zijn om kosten te drukken, los van kwaliteit.

  6. Brabantzorg zou wel gek zijn om de aangeboden tarieven van de andere zorgverzekeraars prijs te geven. Zou DSW wel geweldig in de kaart spelen natuurlijk, maar zo werkt een onderhandelingsmarkt niet DSW! Ook nogal flauw van DSW om dit dan via de media uit te spelen en net te doen alsof ze de onschuld zelf zijn en zich zogenaamd heel coöperatief en transparant opstellen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.