Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGD Amsterdam meldt zich voor Spider Award met screeningssysteem

Mario Gibbels
GGD Amsterdam heeft het project Chlamydia Screening Implementation (CSI) ingezonden voor de Spider Award. Ict-project coördinator Rik Koekenbier legt uit waarom dit project zeker kans maakt op de Spider Award.

Wat is het voor een project?

“Het gaat om een implementatiestudie om te onderzoeken of landelijke screening op chlamydia, een veel voorkomende geslachtsziekte, kosteneffectief en praktisch uitvoerbaar is. Hiervoor is een proefimplementatie opgezet waarbij jongeren tussen de 16 en 29 jaar in Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg worden gescreend. Hiervoor hebben we in samenwerking met Radventure Santésys B.V een ict-systeem ontwikkeld dat de hele screeningsprocedure automatiseert en dat de jongeren de mogelijkheid biedt om via een website een testpakket aan te vragen en ook de testresultaten te bekijken. Daarnaast zorgen koppelingen met de locale laboratoria en de distributiepartner ervoor dat het verwerken van de uislagen en het versturen van de uitnodigingsbrieven en testpakketten automatisch verloopt. ”

En wat zijn de resultaten tot nu toe?

“21 procent van de in totaal 260.000 jongeren die een oproep hebben ontvangen, hebben aan de test deelgenomen. Dat is vrij hoog want je mag ervan uitgaan dat jongeren die geen of veilige seks hebben gehad, niet reageren. Van de jongeren die aan de test hebben deelgenomen, bleek 4.2 procent positief. Wij hadden van tevoren berekend dat het uitvoeren van de screening al kosteneffectief zou zijn als van de deelnemers 3 procent positief zou zijn.”

Hoe nu verder?

“We gaan nog een tweede screeningsronde uitvoeren om te kijken hoe dan het aantal reacties zal zijn en om te kijken of het aantal jongeren met een positief testresultaat afneemt. Op basis daarvan kunnen we dan bepalen of je een dergelijke screening elk jaar of misschien tweejaarlijks moet uitvoeren.”

Is het systeem ook te gebruiken voor andere aandoeningen?

“Ik denk dat dit systeem zeker goed is te gebruiken bij andere aandoeningen. Je zou het kunnen zien als een blauwdruk voor een geautomatiseerd bevolkingsonderzoek.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.