Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Ggz mag voorbeeld nemen aan somatische zorg in coronacrisis’

De ggz-cultuur is totaal niet voorbereid op verandering en onverwachte gebeurtenissen. Dat zegt Hans van Eeken, senior ervaringswerker. ‘Ggz-organisaties zijn niet opgewassen tegen een crisis zoals die waarin we ons nu bevinden. Daarin verschillen ze totaal van de somatische zorg. Die gaan regelen wat er nodig is en hands-on aan de slag. Het sociale domein en de ggz komen na twee weken eindelijk een klein beetje op gang,’ aldus van Eeken.
Foto: Corine Zijerveld
Premium

‘Ik wil het hele coronavirus

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    7 REACTIES

    1. Ik kijk altijd vol verbazing naar de ‘deskundigen van het zeker weten’. Waar halen mensen zo’n helicopter-view vandaan? Dit zijn warrige en ongewone omstandigheden.
      Hier dus alleen mijn ervaring als patiënt met één poot in de ggz en de andere in de somatische zorg (sorry, geen corona). Mijn hele hulpteam inclusief de integrale psychiatrie van Lentis (Groningen) verdient een lintje voor creativiteit waarmee ze erin slagen om me door deze tijd heen te loodsen. Dat gaat wel even verder dan beeldbellen en telefonische consulten.
      Dit is niet de tijd voor oordelen en stokpaardjes rijden.

      • Spreek voor jezelf misschien is jou hulpvraag van een totaal andere orde dan de gespecialiseerde zorg zoals bijv. Autisme , mensen met een verstandelijke beperking/handicap , psychoses en schizofrenie en niet te vergeten de gespecialiseerde trauma zorg .
        Dat het nu een andere periode is neemt niet weg dat de schrijver van het artikel het niet juist heeft , kijk om je heen en zie dat de somatische zorg / schoonmakers , vervoersbedrijven enz. doorgaan met alle genomen maatregelen , dit had de GGz instellingen en GGz Nederland ook kunnen doen .

        Deze maatregel heeft straks voor het overgrote deel van de psychische patiënten grote gevolgen , dan mag u nog eens commentaar geven opdat het mis gaat in de maatschappij en de psychische patiënten.

    2. Lees alle reacties
    3. De GGz mag idd een voorbeeld nemen aan de somatische zorg , niet alleen nu in deze periode merk je dat GGz instellingen en met name de gespecialiseerde instellingen zoals een Trauma centrum afwezig zijn en steken laten vallen maar ook vaak in de reguliere behandelingen .
      Veel behandelaars vinden deze periode blijkbaar een vakantie tijd en blijven thuis en mag je blij zijn als patiënt zelfs dankbaar zijn dat ze je opbellen , beeldtv en mailen en dan alleen in de afspraak tijd , de resterende weken/maanden mag jij als patiënt en familie het zelf uitzoeken .
      Het management en andere bovenste lagen schreeuwen maar wat maar wat er op de werkvloer speelt en van de psychische zieke mensen/kinderen hebben ze vaak geen enkele benul van , het enige wat voor hun telt zijn de centen.

      Ik vind het bedroevend dat niet alleen de GGz instellingen/gespecialiseerde trauma instellingen , GGz Nederland maar ook de overheid steeds maar weer deze kwetsbare groep mensen afstoot en in de steek laat .

      Ik ben er één van die al 3 weken krijgt te horen ;
      Niet welkom en gewenst bij de gespecialiseerde trauma kliniek het TRTC .

      • Lees alle reacties
      • De GGZ. Gooi alles maar op een hoop. De meeste wijk/factteams functioneren gewoon verder. Zien daar waar nodig de cliënten en doen huisbezoeken met inachtneming van de rivm regels. Dat de somatische zorg alles beter doen?! De wijkverpleegkundigen en verzorgenden moeten wel aangezien er geen of onvoldoende beschermingskleding of makers aanwezig zijn. Goede zorg: ja, maar ook uit nog geboren en zijn lopen dus veel risico op besmetting. Dat andere GGZ onderdelen nu anders werken, dat kan ik niet over oordelen, maar ik wil wel een lans breken voor al mijn collega’s in de wijkteams. Vriendelijke groet, Ricus Vleugel, spv wijkteam Voorhout, GGZ Rivierduinen

      • Lees alle reacties
    4. Hij schrijft het precies goed. Niets dan lof over mijn collega’s in de klinieken maar ik frons mijn wenkbrauwen bij regiebehandelaren, psychiaters, psychologen, ambulante werkers die allemaal thuis werken nu en menen met beeldbellen of telefonische consulten de juiste zorg te bieden. Niets is minder waar. Juist in deze tijden nemen psychosen, angsten, wanen, paranoia, eenzaamheid en suïcide toe. Heel zorgelijk dat dit gebeurt.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.