Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz mist zware zorgvrager

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De gespecialiseerde ggz heeft relatief veel mensen met lichte zorgvragen in behandeling, terwijl veel ernstige gevallen dat niet zijn. Dat staat in de Trendrapportage 2012 van het Trimbos-instituut die het ministerie van VWS op haar website heeft gepubliceerd.
Ggz mist zware zorgvrager

Vier van de tien mensen met een ernstige psychische klacht ontvingen in 2012 toch geen professionele psychische hulp. In de Trendrapportage 2012: deel 2B Toegang en gebruik noemen de onderzoekers daarvoor verschillende redenen. Ten eerste zoeken mensen zelf geen hulp. Ook komt het voor dat ze in het verleden hulp hebben gehad, maar dat die niet voldoende heeft geholpen. Daarnaast herkennen huisartsen niet altijd ernstige psychische problematiek.

Huisartsen en ggz

Tegelijkertijd zijn er relatief veel mensen met een lichte zorgvraag in de gespecialiseerde ggz terechtkomen. Dat wijten de onderzoekers onder meer aan het verwijsgedrag van huisartsen. Om meer mensen in de eerstelijn op te vangen, zoals het kabinet wil en zoals is vastgelegd in het bestuurlijk akkoord met de ggz-sector, pleiten de onderzoekers pleiten voor versterking van de psychische hulpverlening in de huisartsenzorg.  Zodat huisartsen psychische klachten beter leren inschatten en voor de ernstbepaling samenwerken met praktijkondersteuners, psychologen en andere ggz-aanbieders. Het doel is dat mensen met psychische problemen niet meer zorg krijgen dan nodig, maar ook niet minder. En dat zij zo snel mogelijk op de juiste plek worden geholpen.

Ambulantisering

De andere deelrapporten van de Trendrapportage ggz 2012 gaan over ambulantisering, transparantie over kwaliteit, eerstelijns depressiezorg en de ggz in tabellen. Het Trimbos-onderzoek, gedaan op verzoek van het ministerie van VWS, sluit goed aan bij thema’s waarover afspraken zijn gemaakt in het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord, aldus de minister. Opmerkelijk is dat minister Schippers het niet nodig vindt een interdepartementale visie op te stellen over sociale inclusie. Dat adviseert het Trimbos Instituut en ook de Tweede Kamer heeft hierom gevraagd, omdat de beoogde ambulantisering van de ggz (mensen helpen in hun eigen omgeving in plaats van in instellingen) veel ministeries en overheden raakt. De ambulantisering gaat gepaard met een forse afbouw van de beddencapaciteit van ggz-instellingen (eenderde reductie in 2020). Die zullen gebouwen en terreinen willen afstoten of een andere bestemming geven. Het helpen van ggz-instellingen in hun eigen omgeving kan leiden tot meer overlast in steden. Ook Justitie, het Openbaar Ministerie, Binnenlandse Zaken en de politie krijgen derhalve te maken met de gevolgen van ambulantisering. De minister schrijft echter dat er in het kader van het bestuurlijk akkoord en de hervorming van de langdurige zorg al nauwe interdepartementale samenwerking is. Een aparte visie is in haar ogen overbodig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.