Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Nederland: ‘Verbeter samenwerking bij geweld’

Redacteur Zorgvisie
Het veiligheidsgevoel van ggz-medewerkers moet voorop staan, ook in het aangifteproces na geweld van een cliënt. Er zijn vooral verbetermogelijkheden op het gebied van samenwerking en communicatie tussen de ggz, politie en het OM, vindt GGZ Nederland.
ggz geweld
Foto: Fotolia

De brancheorganisatie reageert daarmee op het rapport van de Vrije Universiteit dat eerder deze week is gepubliceerd. Daarin schrijven de onderzoekers dat ggz-medewerkers vaak geen aangifte doen van geweld van cliënten. Dat komt volgens het rapport doordat ze bang zijn voor represailles en doordat ze het beroepsgeheim niet willen schenden. Ook vinden veel medewerkers dat geweld in zekere zin bij hun beroep hoort, maar weten ze niet goed tot op welke hoogte dit toelaatbaar is.

Dilemma’s rondom geweld in ggz

GGZ Nederland laat nu weten de conclusies van het onderzoek te herkennen. ‘Leden vinden het niet acceptabel dat er geweld wordt gepleegd tegen hun medewerkers. Er is wel degelijk een grens aan het gedrag van een patiënt. Tegelijkertijd staat de ggz voor een goede behandeling van mensen die vanwege een ernstige psychiatrische stoornis onberekenbaar of gewelddadig gedrag kunnen vertonen’, schrijft de brancheorganisatie. ‘Deze twee kanten schetsen precies het dilemma waarin medewerkers, behandelaren en werkgevers in de geestelijke gezondheidszorg zich bevonden.’

Aanbevelingen GGZ Nederland

Het veiligheidsgevoel van medewerkers staat voorop, stelt GGZ Nederland in de reactie. Dat geldt ook voor het veiligheidsgevoel bij aangiftebeleid. Volgens de brancheorganisatie is er bij medewerkers vooral behoefte aan ondersteuning en erkenning. ‘In veel ggz-organisaties doet de organisatie aangifte in plaats van het slachtoffer, dit kan algemeen beleid worden. Ook de afhandeling van aangiftes moet beter, in de praktijk worden aangiftes nu vaak geseponeerd.’ Ook stelt de brancheorganisatie dat er bij de ggz en de politie contactpersonen moeten komen die medewerkers ondersteunen bij het proces van aangifte doen, een aanbeveling die ook in het rapport naar voren komt. Daarnaast wil de branchevereniging met het OM bekijken hoe het oordeel over toerekeningsvatbaarheid beter bepaald kan worden. ‘In de afhandeling is vooral een heldere communicatie nodig naar het slachtoffer, zodat hij begrijpt welke afwegingen er door het OM zijn gemaakt’, staat in de reactie te lezen. Op die manier hoop de brancheorganisatie het vertrouwen en gevoel van erkenning bij professionals te verhogen, zodat ze vaker aangifte durven te doen van geweld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.