Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ggz separeervrij is langzame beweging’

Redacteur Zorgvisie
De geestelijke gezondheidszorg (ggz) kan separeervrij worden gemaakt, maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. ‘Het is een langzame, grote transitie’, zegt de brancheorganisatie.
Separeervrij-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia.

De organisatie reageert daarmee op cijfers uit een onderzoek van Argus, waaruit blijkt dat er in 2014 nog 9000 cliënten in een isoleercel werden geplaatst. In 2006 werd de afspraak gemaakt dat de sector zou proberen het aantal separaties elk jaar met 10 procent terug te dringen. In juni dit jaar ondertekenden nog eens twaalf instellingen een manifest dat als doel heeft de ggz voor 2020 separeervrij te maken.

Cijfers over separaties ggz
Dat moet ook kunnen, zegt Femme van Leeuwen van GGZ Nederland, maar er moet nog wel wat voor gedaan worden. ‘Het vraagt om een goede financiering, een doorontwikkeling van de huidige manier van werken en de professionele ruimte om te onderzoeken welke methodieken en methoden helpen bij het tegengaan van separatie.’ De brancheorganisatie ziet wel dat het aantal separaties al flink is afgenomen, wat ondersteund wordt door de cijfers van Argus. In 2010 werden er van elke 1000 cliënten die werden opgenomen, 148 gesepareerd. Vier jaar later waren dat er 116. ‘Er zijn afspraken gemaakt over het terugdringen van de separaties. We zien dat bepaalde instellingen helemaal geen gebruik meer maken van een separeercel, sommige doen het zelden en anderen wat vaker. De cijfers die we hebben zijn landelijk, dus we kunnen per instelling niks zeggen.’

Langzaam separeervrij
Van Leeuwen ziet wel dat de ggz-instellingen meegaan in de trend om dwang en drang tegen te gaan. ‘We merken hier dat er grote inspanningen worden geleverd door de sector. Maar het is een grote operatie die op verschillende vlakken – cultuur, personeel, bouw, kwaliteit en kwantiteit – ingrijpende veranderingen vraagt. De beweging moet langzaam plaatsvinden.’ Vooral op het gebied van cultuur vereist het terugdringen van het aantal separaties een grote verandering, zegt GGZ Nederland. ‘Het vraagt in de basis om een andere werkcultuur. Een cultuur waar separeren eerder uitzondering dan regel is, ook bij mensen met ernstige psychiatrische ziektes. Een cultuur waarin beveiligen wordt vervangen door contact hebben en houden. En daarmee zijn we er nog niet: de ggz moet schero blijven de de behaalde resultaten te behouden en, waar mogelijk, te verbeteren.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Mijn ervaring als iemand die al meerdere keren gedwongen opgenomen is geweest is dat het er op lijkt dat er toe word gewerkt om iemand op te sluiten(routine). Je moet zelf vragen voor een time out (vr. opname) lijkt het en niemand die je dat voor stelt. (verpleging/omstanders ect)
    Ik weet zeker dat als ik weer afzak dat ze weer gaan afwachten tot ze een gedwongen opname kunnen doen(cowboy gedrag vind ik). Ze geen enkele keer voorstellen of ik een tijdelijke opname wil. Hier kan de GGZ en politiek nog veel inhalen/doen vind ik.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.