Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ggz start met interactieve online behandelingen

Mark van Dorresteijn
Een samenwerkingsverband van zeven kinder- en jeugdpsychiatrische instellingen in Nederland is gestart met het aanbieden van twee nieuwe vormen van online behandeling. De programma’s heten: Doepressie en Dappere kat.
Ggz start met interactieve online behandelingen

De behandelingen zijn uniek, omdat ze zijn gebaseerd op de meest effectieve protocollen. Joann Hinrichs, projectleider e-health bij Accare, legt uit dat de organisaties nauw hebben samengewerkt met de auteurs van deze protocollen. Juist door de samenwerking werd het mogelijk om een optimaal en interactief programma neer te zetten dat gericht is op jongeren. De jongeren zelf zijn ook intensief betrokken bij het project. Deze nieuwe vormen van behandelen zijn zogenaamde blended behandelingen, waarbij jongeren naast contacten op de polikliniek onderdelen van de behandeling thuis op de computer kunnen doen.

Interactiviteit

Hinrichs legt uit dat gebruikers bij veel online behandelingen lijstjes krijgen waar zij iets moeten aanvinken. ‘Daar wilden wij vanaf. We hebben gekozen voor interactiviteit. Bij Doepressie, een programma voor jongeren van middelbare schoolleeftijd, krijgen zij foto’s voorgeschoteld met situaties. Zo krijgen zij bijvoorbeeld een foto te zien van een vader die de krant leest. Daarbij wordt de vraag gesteld of dit een handig moment is om een gesprek te beginnen. Zij slepen de foto vervolgens naar een vakje geschikt of ongeschikt en de volgende situatie / foto plopt op. Het lijkt niet schokkend anders, maar de jongeren vinden het veel leuker om mee te werken omdat het interactief is en de situaties beeldend geschetst worden. Natuurlijk is het niet altijd leuk om een behandeling te volgen, maar op deze manier proberen wij aansluiting te vinden bij de leefwereld van de jongeren en de behandeling leuker te maken.

De angstladder en trukendoos

De Dappere Kat is een programma voor angstbehandeling. De jongeren geven daarin op een ladder aan welke angst zij hebben. ‘Dit programma is voor jongeren tot aan de middelbare school’, verklaart Hinrichs. ‘Zij kampen met angsten als het houden van een spreekbeurt of naar de tandarts gaan. Met deze angsten kunnen zij aan de slag. Ze maken opdrachten en testen manieren om hun angst te verminderen. Als een manier om angst te verminderen werkt, wordt deze truc in de trukendoos gestopt. Zo bouwen zij zelf een gereedschapskist met manieren om van hun angst af te komen.’ Met het doorlopen van verschillende opdrachten verdienen de jongeren kattenpootjes, dit zijn punten waarmee zij kleuren, achtergronden en illustraties kunnen vrijspelen. Deze methode moet de therapietrouw vergroten.

Samenwerkingsverband

De behandelvormen zijn ontwikkeld door Accare, De Bascule, De Jutters, Triversum, Karakter, Yulius en Curium. Al deze instellingen zullen de behandelingen gaan aanbieden. Om de kwaliteit van de online behandelingen te waarborgen, zijn de auteurs van de reguliere behandelingen nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen van de online versie en zullen zij de effectiviteit van de online versies gaan onderzoeken.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Accare )

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.