Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz test virtual reality

Redacteur Zorgvisie
Zeven jeugd ggz-instellingen gaan de komende tijd de inzet van virtual reality (vr) testen bij behandelmethoden. Het is de grootste test met vr in de sector tot nu toe.
Virtual Reality400.jpg
Foto: iStock

Aan het onderzoek werken Accare, De Bascule, Curium LUMC, De Jutters, Karakter, Triversum en Yulius mee. De zeven instellingen werken samen met behandelplatform Jouw Omgeving en het virtual reality-bedrijf VRendle. Door cliënten een virtual reality-bril op te zetten, kunnen ze thuis worden geholpen. Het onderzoek richt zich vooral op mensen met een angststoornis. Door de bril zien zij situaties die hen angst aanjagen, waardoor ze ermee leren omgaan, denken de deelnemers aan de test. Brik Frankvoort van Jouw Omgeving: ‘Uit internationaal onderzoek blijkt dat virtual reality goed tot zijn recht komt bij therapieën waarbij mensen met een angststoornis leren omgaan met hun angsten. Denk aan pleinvrees, straatvrees, angst voor het donker, angst in de bus of paniek in de supermarkt. Met de vr exposure therapy wordt iemand stapsgewijs geconfronteerd met datgene waar hij of zij bang voor is.’

Virtual reality kostenverlagend
Volgens Frankvoort is het een van de krachtigste technieken in de gedragstherapie. Op dit moment worden de virtual reality-behandelingen ingezet voor therapie, empathietraining en ontspanning. De zeven ggz-instellingen denken dat de inzet van deze methode kostenverlagend zal zijn. 

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger. Apps zijn er voor alle platformen: Android, Windows en iOS. Toch werken zorgverleners opvallend vaker met de iPhone of iPad in hun werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.