Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GGZ WNB gaat duurzaam krimpen

Mark van Dorresteijn
Ggz-instelling GGZ WNB zal over vijf jaar waarschijnlijk 15 procent kleiner zijn dan nu. Dat zegt bestuurder Patrick Knapen volgens dagblad BN de Stem. Hij doet de uitspraak aan de vooravond van het vertrek van zijn collega Erik Sloot (68) die eind februari met pensioen gaat.
GGZ WNB gaat duurzaam krimpen
Foto: Wikimedia Commons

Sloot werd drie jaar terug aangetrokken om de organisatie financieel weer gezond te maken. GGZ WNB kwam financieel in de problemen doordat de instelling jarenlang meer productie draaide dan was afgesproken met de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars vergoedden de overproductie niet en de instelling leed miljoenen verlies. Daarnaast stopte in 2010 ook de lening die ABN AMRO aan de organisatie verstrekte, waardoor een reorganisatie nodig was. In 2011 wist de organisatie voor he eerst weer winst te maken, een bedrag van 5,9 miljoen.

Duurzame krimp

De instelling voor geestelijke gezondheidszorg telt momenteel zo’n 850 fte’s, 6.450 cliënten en 500 bedden. Dat zal in de komende jaren teruglopen. Sinds 2012 draait het beleid in de organisatie om ‘duurzame krimp’. Knapen legt uit dat GGZ WNB een kleinere, gespecialiseerde organisatie wordt met goede lijnen naar andere organisaties. ‘Een deel van de zorg die wij verlenen komt bijvoorbeeld bij de huisarts, maatschappelijk werk of welzijnsinstellingen terecht. Daarnaast zal het gebruik van e-health toenemen, digitale modules waarmee cliënten via de computer met behandelaars kunnen communiceren’, aldus Knapen in BN de Stem.

1 REACTIE

  1. Organisaties krimpen, maar de vraag krimpt niet. De maatschappij wordt steeds onvriendelijker voor mensen die door hun geestesziekte afwijken. De sociale vaardigheden en het geduld wat nodig is om in de gemeentelijke uitkeringswereld overeind te blijven, zijn meestal eigenschappen die deze patienten onvoldoende kunnen opbrengen. Dus isolement dreigt, door iedereen in de eerste lijn en goedkoper te willen behandelen. En veel vaker crisisontsporingen. Meer zieke zwervers in het straatbeeld, meer Els Borst-daders?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.