Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

AI-technologie overtreft menselijke oogarts in diagnosestelling

Redacteur Zorgvisie
Een nieuwe technologie is in staat om aan de hand van scans meer dan vijftig verschillende oogaandoeningen te herkennen. De techniek is ontwikkeld door het Google-bedrijf DeepMind en overtreft de menselijke oogarts door de snelle en juiste detectie.
oog

Artificial Intelligence (AI) speelt een steeds grotere rol in de gezondheidszorg; zeker nu er technologie wordt ontwikkeld die op en boven het niveau van menselijke intelligentie kan presteren. Zo ook de nieuw ontwikkelde AI-technologie, die volgens DeepMind net zo goed werk levert als oogartsen bij het herkennen van oogziektes. In 94 procent van de gevallen wisten de algoritmes meer dan vijftig oogziektes correct te identificeren. Naast identificatie kan de technologie tevens een passende behandeling voorstellen. Het grote verschil met een menselijke oogarts is dat de nieuwe technologie binnen een paar seconden automatisch de kenmerken van oogziekten kan detecteren.

Oogziekten detecteren binnen een paar seconden

Momenteel maken oogzorgprofessionals gebruik van optische coherentietomografie (OCT) om oogaandoeningen te diagnosticeren. Met OCT worden er 3D-beelden gemaakt van de achterkant van het oog, maar deze zijn echter moeilijk te lezen en moeten worden geanalyseerd door een expert.

De tijd die het kost om deze scans te analyseren – in combinatie met het enorme aantal scans die zorgprofessionals moeten maken – kan leiden tot langdurige vertragingen tussen scan en behandeling. Dit is gevaarlijk voor mensen die dringende zorg nodig hebben. Wanneer iemand plotseling een oogprobleem heeft, zoals een bloeding aan de achterkant van het oog, kunnen deze vertragingen de patiënten zelfs hun zicht kosten.

Ontwikkelaars van het nieuwe systeem willen deze problemen oplossen. Niet alleen kan de AI-technologie ontzettend snel de kenmerken van oogziekten detecteren; ook kan het patiënten met de grootste behoefte aan urgente zorg direct doorverwijzen voor behandeling.

Het oude systeem in vergelijking met het nieuwe systeem.

Algoritme

Het systeem bestaat uit vijf afzonderlijke machine learning systemen, die getraind zijn met behulp van 877 klinische oogscans. Het systeem maakt van deze oogscans vijf kaarten, die vervolgens worden gescand door vijf andere machine learning systemen. Deze systemen zijn getraind op basis van 15.000 OCT-scans van zo’n 7500 patiënten en gestelde diagnoses. Op basis van deze scans werd er een algoritme ontwikkeld dat de anatomische elementen van het oog en afwijkingen kan herkennen.

In de praktijk

Voordat het systeem in de praktijk wordt gebruikt, moet het eerst streng klinisch getest worden. Volgens de ontwikkelaars kan het wel binnen een paar jaar in het ziekenhuis ingezet gaan worden. Zij zijn ervan overtuigd dat het systeem na verloop van tijd de ‘diagnose en behandeling van oogziekten kan veranderen.’

De nieuwe AI-technologie is in samenwerking met het Moorfields oogziekenhuis, het NHS-fonds en de University College London ontwikkeld. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Nature Medicine.

1 REACTIE

  1. Gehypte titels zijn echt storend (clickbait), terwijl de conclusie van de studie en het artikel zelf relativeren met “volgens de fabrikant” en “clinisch te valideren”.
    Verder wel bemoedigend dat de studie het ‘black box’ probleem tracht aan te pakken, enkel de vraag of er nu geen 5 kleinere black boxjes zijn ontstaan die zelfs experten ook nog steeds niet begrijpen … iemand?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.