Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Groei umc’s gaat ten koste van andere ziekenhuizen’

De omzetgroei van de acht universitair medische centra (umc’s) beperkt de financiële mogelijkheden van andere ziekenhuizen. Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek van AME Research. In 2009 zijn de umc’s goed voor bijna 30 procent van alle ziekenhuisbestedingen en de verwachting is dat hun marktaandeel de komende jaren blijft stijgen.
‘Groei umc's gaat ten koste van andere ziekenhuizen’

Van 2003 tot 2006 nam de omzet van umc’s al geleidelijk toe. In 2007 en 2008 steeg de omzet echter met ruim elf procent per jaar. In 2008 besteedden de academische ziekenhuizen 5,8 miljard euro aan de zorg, het onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Dat is ruim 12 procent van de totale zorguitgaven in Nederland. Ondanks de omzetgroei nam het bedrijfsresultaat van de umc’s af van 7,5 procent tot 2,3 procent van de omzet. “Dat is te weinig om investeerders aan te trekken”, aldus het rapport van AME Research.

Marktaandeel UMC’s neemt toe

Het onderzoeksbureau waagt zich aan een voorspellende conclusie over de ontwikkeling van de umc’s ten opzichte van de andere ziekenhuizen. “Als de omzet van de academische ziekenhuizen in 2009 weer met meer dan tien procent toeneemt, terwijl de totale kosten voor de gezondheidszorg met niet meer dan 4,3 procent groeien en het bruto binnenlands product krimpt, neemt het marktaandeel van de umc’s verder toe.” Op die manier verdringen zij de algemene en categorale ziekenhuizen bij de staatskas. Verder valt op dat de grootste academische ziekenhuizen de meeste zorguitgaven naar zich toe trekken.

Grootste UMC

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is het grootste umc van het land. In 2008 brak de omzet een record van ruim 1 miljard euro. Het Erasmus neemt daarmee 17,5 procent van alle uitgaven van de umc’s voor zijn rekening. De sterkste groei van de bestedingen was te herleiden uit de jaarverslagen van het VU Medisch Centrum. Tussen 2003 en 2008 liet de VU een groei zien van ruim 24 procent. Tegelijkertijd nam de winstmarge een duikvlucht, zeker tussen 2007 en 2008. AME Research heeft de umc’s onderzocht alsof het bedrijven zijn. Door deze zakelijke benadering van de jaarverslagen komt het onderzoeksbureau tot adviezen voor een gezonder financieel resultaat.

Adviezen voor een beter resultaat

AME Research heeft de umc’s onderzocht alsof het bedrijven zijn. Door deze zakelijke benadering van de jaarverslagen komt het onderzoeksbureau tot adviezen voor een gezonder resultaat. In de jaarverslagen van bedrijven is het gebruikelijk de externe kosten van de omzet te specificeren en te zien als kosten van de omzet. Dit doen de academische ziekenhuizen niet en juist hier ziet het onderzoeksbureau de kansen voor een betere financiële toekomst. Een toekomst waarin de focus is verschoven van omzetgroei naar meer winst en rendement.

Beheersing van zorguitgaven

De mogelijkheden voor een hoger rendement zijn ondermeer te vinden bij de hotelmatige kosten, de kosten van voedingsmiddelen, om patiënt-, onderwijs- en onderzoekskosten, om huur en leasing, maar ook om dotaties en vrijval van voorzieningen. Samengevat concludeert het financiële onderzoekbureau dat er ten eerste een groter kostenbewustzijn nodig is. Ten tweede zou de verantwoordelijkheid voor de uitgaven bij de beslisser in een proces moeten liggen. Uit het rapport: “Bestuurders moeten het voortouw nemen bij de financiële beheersing van zorguitgaven; niet de politiek.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Reinier de Graaf claimt 51,2 miljoen van rijk

Tien ziekenhuizen doen beroep op hardheidsclausule

Plannen winstuitkering afgezwakt door PvdA

Kabinet wil meer prikkels voor kostenbeheersing

Erasmus MC geeft patiënten telefoon mee

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.