Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Groeiende vastgoedrisico’s ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
Het aandeel van vastgoed op de balansen van ziekenhuizen is de afgelopen jaren flink gestegen. Dat betekent dat de daarbij behorende risico’s zijn toegenomen. Ziekenhuizen moeten de stijgende kapitaallasten (afschrijvingen en rente) terugverdienen uit de exploitatie. Als de groei van de omzet terugvalt, is dat moeilijker.
Groeiende vastgoedrisico’s ziekenhuizen

Dat signaleert adviesbureau Gupta Strategists in zijn jongste studie naar de prestaties van Nederlandse ziekenhuizen. ‘Het vinden of krijgen van compensatie voor de hogere kapitaallasten (afschrijvingen en rentelasten) is een uitdaging voor de ziekenhuizen’, aldus het rapport “Great expectations”, een studie naar de prestaties van Nederlandse ziekenhuizen in 2011.

Investering in gebouwen en apparatuur

Ziekenhuizen hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in gebouwen en apparatuur. In 2011 hadden de vaste activa een waarde 14,8 miljard euro tegen 9, 1 miljard euro in 2002.

Mede hierdoor zijn de rentelasten van de ziekenhuizen vorig jaar met 12 procent gestegen tot bijna 400 miljoen euro. De groei is ook verklaarbaar uit een stijging van het rentepercentage dat moet worden betaald. Dat percentage is gestegen naar gemiddeld 2,4 procent. De ziekenhuizen betalen overigens minder rente dan andere zorginstellingen. Thuiszorginstellingen betalen gemeten over een langere periode een 0,6 procentpunt hogere rente dan de ziekenhuizen.

Verbeterde financiële prestaties

Gupta-adviseur Wouter Klinkhamer constateert dat de financiële prestaties van de ziekenhuizen flink zijn verbeterd. ‘De kosten zijn onder controle, de omzet is beperkt gestegen en de winst is omhoog gegaan. Dat is echt een hele prestatie en ook anders dan we de afgelopen jaren hebben gezien. We moeten teruggaan tot 2004 voor een vergelijkbaar beeld’, aldus Klinkhamer. De behandelkosten zijn minder gestegen dan de inflatie. Opvallend is wel dat de kans om opgenomen te worden voorafgaand aan een ingreep is gegroeid. ‘Dit doet zich bij alle specialismen voor’, aldus Klinkhamer. Het stijgende aantal dagopnames compenseert zelfs de kortere ligduur van patiënten. ‘Maatschappelijk gezien ligt hier een taak voor de zorgverzekeraars om bij te sturen’, aldus Klinkhamer.

Verschil in groei

Daarnaast is opmerkelijk dat de regionale markten qua groei sterk verschillen. De marktgroei in Flevoland en Limburg ligt boven 4 procent terwijl in Zeeland de productie bijna 3 procent is gekrompen. Ook tussen de individuele ziekenhuizen zijn er verschillen. Rond 20 procent van de ziekenhuizen heeft niet meer patiënten getrokken dan het voorgaande jaar. (Zorgvisie – Eric Bassant | Foto: ANP)

7 REACTIES

  1. Ik ben het met @Henk P. eens. Die specifieke kennis en ervaring op gebied van vastgoed, kapitaallasten en exploitatie is er vaak niet bij de ziekenhuizen. Een externe adviseur binnenhalen hoeft niet ‘duur’ te zijn als het advies goed is zal de investering zich immers binnen no time terugverdienen. Zie bijvoorbeeld eens op Blanxx.nl. Blanxx maakt een geheel nieuwe, strategische benadering van vastgoed in de zorg mogelijk.Hoofddoel is de zorgbestuurder te ontzorgen. Minder vanuit investeringen en meer vanuit langetermijnexploitatiekosten.

  2. Lees alle reacties
  3. @medewerker academisch ziekenhuis: Dat is dus niet het geval. Ken je die radioreclame waarbij een autorijschoolhouder een niet betalende klant denkt te kunnen oplossen met de koppeling rustig op laten komen en een beetje gas geven?
    Zo is het precies. De kennis is in heel veel ziekenhuizen (nog) niet aanwezig. Getalenteerde adviseurs kiezen ook niet vanzelfsprekend voor een baan in een ziekenhuis. Dat er wat aan de advieskosten mag worden gedaan, is evident, maar een andere discussie. (Er is een overschot aan hoogopgeleid personeel, velen zitten thuis, dan mogen de uurtarieven ook best bijgesteld worden).

  4. Nee, dankjewel heer A. Hendriks.
    Liever geen reclame maken voor uw “super” Itech ICT Performance Solutions. Nog meer zeer dure externe bureau’s binnenhalen. De ziekenhuizen beschikken over meer dan voldoende vakmensen om dat zelf wel te klaren! Wij moeten eens ophouden met voor alles een extern bedrijf binnen te halen. Laat de ziekenhuizen de kosten maar eens zelf in de handhouden en zelf gebruikmaken van de deskundigen die ze zelf in huis hebben.

  5. Tja, zolang je een ziekenhuis als een ”bedrijf” ziet in plaats van een huis voor zieken vrees ik dat dit niet meer te betalen zal worden, vooral omdat men ”investeert” met geld van een ander.
    Een echte zakenman investeert met eigen geld en is daarom veel zorgvuldiger.
    In een ziekenhuis investeert men vaak op dure apparatuur waar niemand mee kan werken en na een jaar doet men hetzelfde met een andere apparaat en de jaar daarna ook enz.
    Er wordt vaak niet een gecontroleert wie wat levert waarom, hoe, waarvoor etc.
    Het lijkt wel een eldorado voor slimmerikken.

  6. Zoals met alle overheid en de daar dicht tegen aanliggende institutenenz. Is er gigantisch geinvesteerd in gebouwen, auto’ s en niet te vergeten lagen managers en in salarissen vooral de extra salarissen van de top (doen alsof ze evenveel risico’s lopen als in het bedrijfsleven,)
    Dus los van de omzet als ook de rente weer gaat aantrekken dan is Leiden in last en waar moet het geld weer vandaan komen? Jawel hoor de consument!

  7. Zorgland wordt steeds zorgelijker . De grootste onnodige ,ongewenste en vermijdbare risico`s voor alle Zorginstellingen zijn de “”zich zon wanende”” megalo-maantjes-bestuurders.Deze risico`s zijn ONVERZEKERBAAR en moeten NIET (aan)genomen worden. De o zo actieve nma is verantwoordelijk voor de o zo geprezen marktwerking in de ZORG , vooral via BOETE`S voor van samenzwering verdachte KARTELS van kleine Zorgzelfstandigen ( bijv. huisartsen en andere grootverdieners ). Onderzoek naar het KARTEL van het old-boys-netwerk , lijkt mij nuttiger en noodzakelijker maar dat zal wel VOORAL POLITIEK ONGEWENST zijn, en niet door de eerste kamer gesanctioneerd worden. p.s. Zoek wel een huisarts zonder BRAND-UIT.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.