Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gupta: ‘Ziekenhuizen betalen te veel voor medische hulpmiddelen’

Ziekenhuizen geven jaarlijks honderden miljoenen te veel uit aan de inkoop van medische hulpmiddelen. Dat concludeert adviesbureau Gupta in het Financieele Dagblad na een analyse van de sector.
monies400.jpg

De onderzoekers stellen vast dat ziekenhuisbestuurders en inkopers zich onvoldoende inspannen om de beste prijs voor implantaten, spuitjes, operatie-instrumenten en andere medische hulpmiddelen te betalen en zich te veel laten verleiden door de verkooppraatjes en de complexe offertes van de leveranciers.

Kritisch
Het is hoog tijd dat ziekenhuizen hun inkoopproces eens kritisch onder de loep nemen, concludeert Kees Isendoorn van Gupta in het FD: ‘De inkoop zou een topprioriteit van het ziekenhuis moeten zijn, want het maakt ongeveer dertig procent van de kosten uit en er is veel potentieel om kosten te verlagen of nog betere kwaliteit te krijgen. Maar het onderwerp wordt vaak onvoldoende aan de bestuurstafel besproken.’

Kosten verdubbeld
In de afgelopen tien jaar zijn de inkoopkosten van ziekenhuizen verdubbeld, naar zo’n acht miljard euro in 2016. Maar Gupta vraagt zich in het maandag gepresenteerde rapport af welke meerwaarde patiënten hiervoor precies hebben gekregen.

Verspilling
Er is al langer kritiek op het inkoopproces in ziekenhuizen. Zeker nu de zorgkosten steeds meer onder druk komen te staan, vormt de verspilling van zorggelden een belangrijk punt van discussie. Het CDA noemde het eerder ‘een raadsel’ waarom ziekenhuizen en zorgverzekeraars nog niet gezamenlijk medische hulpmiddelen inkopen. Vaak zijn het grote multinationals die de producten verkopen en door hun marktmacht kunnen zij hoge prijzen vragen, zo bleek uit een eerdere studie van Gupta. De SP pleit zelfs voor een landelijke, centrale inkoop van medische hulpmiddelen om de ‘belachelijke winsten’ in de sector aan te pakken.

Verkoopmedewerkers
Volgens Gupta zijn er jaarlijks tot tientallen miljoenen per ziekenhuis te besparen op de inkoop van medische hulpmiddelen. ‘De zorginstellingen staan nu duidelijk op achterstand ten opzichte van de leveranciers’, zegt Isendoorn. ‘De inkoopafdeling is in veel ziekenhuizen relatief klein en er wordt weinig in geïnvesteerd.’ Zo blijkt uit de analyse van Gupta dat tegenover elke inkoper bij een ziekenhuis tussen de 20 en 25 verkoopmedewerkers bij de leveranciers staan.

Omslag
Isendoorn stelt dat het belangrijk is te investeren in de vaardigheden van het inkoopteam binnen het ziekenhuis en daarnaast zouden de inkopers de financiële resultaten direct aan de raad van bestuur moeten rapporteren. Ook wordt er vaak nog op te kleine schaal ingekocht en moeten ziekenhuizen dus meer de samenwerking met elkaar zoeken. ‘De inkoop verdient echt een centrale plaats aan de bestuurstafel, waarbij ook het gesprek over de switchbereidheid met de artsen plaats moet vinden’, zegt Isendoorn. ‘Die omslag kan natuurlijk niet ineens plaatsvinden, dat moet stap voor stap, maar het vraagt in ieder geval om een kritische houding en durf.’

Dossier Verspilling in de zorg
Overbehandeling, gebrekkige afstemming, overbodige administratieve handelingen, fraude en misbruik. Het zijn vormen van verspilling. Door deze verspilling uit de zorg te halen, is veel geld te besparen én verbetert de kwaliteit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.