Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gynaecologen willen één verloskundig systeem

Mark van Dorresteijn
De gynaecologenvereniging NVOG wil dat er één systeem komt waarin alle verloskundige zorgverleners permanent als een team samenwerken. De beroepsgroepen houden daarbij hun professionele autonomie. Dat schrijven zij in een visiedocument.
Gynaecologen willen één verloskundig systeem

Door het verwijderen van de schotten, nemen kwaliteit en doelmatigheid toe. De babysterfte moet volgens het document zover teruggebracht worden dat we behoren tot de top-3 in Europa.

Kwaliteit boven alles

De NVOG stelt dat kwaliteit het uitgangspunt moet worden. De locatie voor acute zorg moet voor alle vrouwen bereikbaar zijn, ook bij een thuisbevalling. Als klinieken in dunbevolkte gebieden gehandhaafd blijven, moeten deze toch aan de streefnormen voldoen. Ook als dat niet doelmatig is, stelt de NVOG. “Kwalitatief goede zorg wordt dus als leidend beschouwd en niet de bereikbaarheid en keuzevrijheid.”

Organisatie

Door de ontschotting zal het totale budget voor de regionale verloskundige zorg worden toegewezen aan een integrale verloskundige organisatie. Deze organisatie moet bestaan uit verloskundigen, gynaecologen, verpleegkundigen en kraamverzorgenden en aansluiting hebben met huisartsen, kinderartsen, anesthesisten, jeugdgezondheidszorg, sociaal maatschappelijke hulpverlening en eventuele andere betrokkenen. Het bestuur van deze organisatie is in handen van de professionals. Bestaande organisatievormen zijn ondergeschikt aan deze nieuwe verloskundige organisatie en gaan er (deels) in op.

Plaats van bevalling

Met alle zwangeren moet tijdens de zwangerschap, uiterlijk in de eerste helft van het derde trimester, over de plaats van de bevalling gesproken worden. De grote kans op overplaatsing/transport, zeker als specialistische hulp niet in de directe nabijheid aanwezig is, moet expliciet worden besproken. Financiële drempels mogen er volgens de NVOG niet zijn. Zeker niet omdat juist de zwangeren voor wie die financiële drempel hoog is, de categorie vormen met een verhoogde kans op problemen.

E-health

Ook pleit de NVOG voor een elektronisch dossier voor elke zwangere. De zwangere en alle betrokken zorgverleners zullen hier toegang toe hebben. Dit instrument zorgt voor verdere verbetering van informatie en communicatie binnen de integrale verloskundige zorgorganisatie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Visiedocument NVOG


Lees ook:

Erasmus MC continueert aanpak babysterfte

Babysterfte het hoogst in Friesland en Groningen

ZonMW krijgt 8 miljoen voor terugdringen babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.