Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Harmonisatie patiëntgegevens oncologie

Betere zorg en lagere registratielast. Dat is de gouden combinatie waar de Citrienprogramma’s Registratie aan de bron en Naar regionale oncologienetwerken op mikken. Ze streven naar harmonisatie van patiëntgegevens die eenduidig en waar mogelijk eenmalig worden vastgelegd voor hergebruik.
700x500 Combi Logo

Goede zorg is steeds vaker netwerkzorg. Dat staat of valt met makkelijke en goede uitwisseling van de juiste informatie tussen de betrokken zorgverleners. Hoekstenen daarvoor zijn consensus over de inhoud van de informatie én over de eenduidige vastlegging ervan. Twee Citrienfondsprogramma’s werken elk aan een kant van die medaille. Naar regionale oncologienetwerken mikt op harmonisatie van patiëntgegevens voor de oncologische zorg, Registratie aan de bron streeft ernaar dat zorgverleners en patiënten altijd en overal kunnen beschikken over de benodigde zorginformatie. Ze bundelen de komende jaren hun krachten in diverse proeftuinen.

Registratielast verminderen

‘De zorgsector staat voor de uitdaging om de kwaliteit verder te verbeteren zonder dat de registratie- en administratielast uit de hand loopt. Zeker in oncologienetwerken staat of valt goede zorg met het makkelijk en goed uitwisselen van de juiste informatie. Daarom werken wij aan harmonisatie van patiëntgegevens. Het zorgproces is daarbij leidend’, zegt Eefje van Kessel, themamanager Gegevenssets oncologie van Oncologienetwerken.
Joyce Simons, programmamanager Registratie aan de bron: ‘Eenduidig en eenmalig vastleggen is het principe van registreren aan de bron. Dat maakt hergebruik mogelijk, bijvoorbeeld voor het digitaal uitwisselen van patiënteninformatie bij een verwijzing of overdracht.’

Toetsen in de praktijk

Als eerste stap ontwikkelt Oncologienetwerken een basis-gegevensset die geldt voor alle patiënten met kanker. Dit gebeurt samen met vele stakeholders, waaronder patiëntenverenigingen, medisch specialisten, ziekenhuizen, verwijzers en belangrijke landelijke partijen. Vanzelfsprekend maken ze daarbij gebruik van standaarden die door Registratie aan de bron zijn ontwikkeld, zoals zorginformatiebouwstenen (zibs) en de Basisgegevensset Zorg (BgZ).
Na de basisset volgen proeftuinen voor specifieke gegevenssets voor borstkanker, alvleesklierkanker, darmkanker, endocriene tumoren, glioom en palliatieve zorg. De inhoud en de registratie van de gegevenssets wordt in proeftuinen getoetst en verbeterd. Naast het vaststellen van de gegevenssets gaat het daarbij om eenheid van taal, adequate inrichting van zorginformatiesystemen én gedrags- en cultuurverandering. Het uiteindelijke doel: landelijke afspraken over de inhoud én de wijze van vastleggen van de oncologische patiëntgegevens.

Patiënt profiteert

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk bij alle inspanningen om dat de patiënt profiteert. Niet steeds opnieuw dezelfde vragen hoeven te beantwoorden is een voor de hand liggend voordeel. Als zorgverleners, bijvoorbeeld in een oncologienetwerk, makkelijker en sneller de juiste informatie kunnen uitwisselen, betekent dit bovendien dat de patiënt sneller de juiste behandeling kan krijgen. Zorginformatie die eenduidig is vastgelegd, kan bovendien voor patiënten worden ontsloten via patiëntportalen of hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Simons: ‘Hierdoor kunnen patiënten meer regie voeren over hun eigen behandeling en zorg.’ En er is méér winst te verwachten. ‘Steeds meer zorgverleners, instellingen en zorgpartijen zien het belang van eenduidig en eenmalig vastleggen. Ze zien dat de kwaliteit van zorg hierdoor kan verbeteren en ook dat de registratie- en administratielast uiteindelijk vermindert. Het kunnen benutten van deze zorginformatie voor wetenschappelijk onderzoek is eveneens een belangrijk winstpunt.’ Van Kessel voegt toe: ‘Ons eerste doel is het verder verbeteren van de oncologische netwerkzorg, maar we zijn ervan overtuigd dat de kosten uiteindelijk ook omlaag gaan omdat we efficiënter en effectiever werken. Er is een wereld te winnen, in de oncologie maar ook daarbuiten.’

De programma’s Registratie aan de bron en Naar regionale Oncologienetwerken zijn onderdeel van het Citrienfons. Het Citrienfonds van de NFU en ZonMw helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen. Meer informatie:
www.registratieaandebron.nl
www.oncologienetwerken.nl
www.citrienfonds.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.