Hersenbesturing geeft ALS-patiënt eigen regie

ALS-patiënten zijn dankzij een draagbare headset in staat om met spraak-, ogen-, gezichtsspier- en hersencommando’s het licht aan te zetten, de tv te bedienen of hulp in te schakelen. Accenture en Philips presenteren vandaag de eerste proof-of-concept die dit mogelijk maakt.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Hersenbesturing geeft ALS-patiënt eigen regie

ALS is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel, waardoor de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS. Bob Koppes, programmamanager van het project vanuit Accenture: ‘De headset biedt ALS-patiënten de mogelijkheid om enige zelfstandigheid te behouden. Zelfs als zij geen controle meer hebben over hun lichaam.’

Gedachtepatronen

Via de Emotiv Insight, zoals de headset heet, wordt de hersenactiviteit van de gebruiker gemeten op verschillende punten. ‘De software scant gedachtepatronen en aan bekende patronen kan een actie gekoppeld worden. Deze patronen zijn

4
51

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Dit is heel positief nieuws voor mensen met ALS. En bemoedigend als zij niet voor mensonterend hulpbehoevend en 100% afhankelijk van verzorgenden hoeven te zijn. Dat was mijn moeder die aan ALS is overleden het ergste vond. Geweldig als deze technologie voor een doorbraak gaat zorgen.

  2. Lees alle reacties
  3. Zo ver ik het begrijp is de oplossing door iedereen te gebruiken. Zo lang de gebruiker de menu-structuur begrijpt en in staat is om een onderdeel van het lichaam goed te gebruiken. Dit kan een grote teen zijn, een vinger, de ogen en dus zelfs een gedachte. Wat dat exact voor mensen met cerebral palsy betekent, kan ik niet zeggen. Zorgvisie blijft de ontwikkelingen in ieder geval volgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.