Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Honderdste accreditatie NVZD

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Christianne Lennards, bestuurder bij Máxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven en Veldhoven, is de honderdste bestuurder die een accreditatietraject heeft doorlopen. Vandaag zal zij het bijbehorende certificaat ontvangen uit handen van directeur-generaal Curatieve Zorg Bas van den Dungen.
SAEYS_MMC_RvB_Christianne_Lennards_GT5R1386.jpg
Foto: Christianne Lennards

‘De raad van bestuur van MMC bestaat uit drie leden. Wij hebben ervoor gekozen om gezamenlijk dit traject in te gaan. Ik ga ervan uit dat we eind dit jaar alledrie zijn geaccrediteerd,’ aldus Lennards. 

In de accreditatie die is opgezet door de vereniging voor zorgbestuurders NVZD wordt getoetst of de bestuurder kan reflecteren op zijn of haar handelen en of de reflectie omgezet kan worden in ander gedrag als dat nodig is. Met de accreditatie wil de vereniging laten zien dat zorgbestuurders hun professionaliteit verbeteren en dat ze zich toetsbaar opstellen. Minister Schippers zei eerder dat jaar in de Kamer dat ze verwacht dat binnen drie tot vijf jaar ongeveer duizend zorgbestuurders geaccrediteerd zijn. Ook komt er een openbaar accreditatieregister.

Onderdeel van de procedure is een 360 graden feedback waarbij de raad van toezicht, medische staf, Ondernemingsraad, Cliëntenraad en andere stakeholders aangeven hoe zij tegen de sterke en zwakke punten van een bestuurder aankijken.  Een van de zaken die bij Lennards naar voren is gekomen is dat ze weinig contact heeft met de Cliëntenraad. ‘Vanwege de verdeling die we in de raad van bestuur hebben gemaakt, zie ik de Cliëntenraad niet zo vaak. Dat ga ik veranderen. Een ander punt is dat  de organisatie blij is met een bestuurder met ambitie maar je moet ervoor blijven uitkijken dat je in je enthousiasme niet te ver voor de troepen uit loopt. Je kracht is ook altijd je potentiële valkuil.’

Vast onderdeel van het traject is een gesprek met twee auditoren. Dat zijn over het algemeen mensen met een brede bestuurservaring. Criterium is dat zij niet meer actief mogen zijn als zorgbestuurder. ‘Het is zeker geen vrijblijvend traject maar het levert je als bestuurder wel wat op. In het gesprek met de auditoren hebben we bijvoorbeeld lang stil gestaan bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de organisatie. Ze stellen vragen die je visie op de zorg verbreden. En ze waren verrast hoe we in het ziekenhuis  de zorg integraler maken door ons concept van family centred care waarbij ouders en hun couveuse baby samen op een kamer liggen en de professionals te gast zijn. We werken samen met verloskundigen in de eerste lijn en met de  huisartsen. Ook zagen ze  hoe we de revalidatiezorg versterken door de patiënt erbij te betrekken. Als je het over maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt, stuit je ook op paradoxen want in deze regio  bevinden zich veel ziekenhuizen en dat zijn ook concurrenten,’ aldus de MMC-bestuurder.

Lennards:  ‘Ik zie collega’s wel eens sputteren tegen het accrediteren maar dit hoort erbij. Onze Nederlandse cultuur vraagt dat je laat zien wat je doet. En gelukkig gaat er bij zorgbestuurders heel veel goed. Dat kunnen we ook laten zien.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.