Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoofdband moet kinderen met autisme rustiger maken

Crissy Mulder
Sinds kort kent Nederland een nieuwe therapie voor kinderen met autisme: Mente Autisme. Een hoofdband met daarin sensoren moet de kinderen rustiger, minder boos en socialer maken. Naar verwachting ontvangt de therapie in 2019 een erkenning van het Amerikaanse Department of Health and Human Service (FDA). De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) stelt zich nog afwachtend op.
Autisme Mente Nederland

De hi-tech hoofdband bevat een aantal sensoren die de hersengolven meten. Geavanceerde software bepaalt vervolgens welke geluiden er afgespeeld moeten worden om de hersenen tot rust te brengen. Volgens de eerste resultaten in Amerika hebben kinderen tot twaalf jaar met een stoornis in het autistisch spectrum het meeste baat bij de therapie. Zij moeten de band dan dagelijks veertig minuten dragen.

Erkenning in Amerika

Roland Verment, neuropsycholoog en distributeur van Mente Nederland vertelt dat de therapie al veel wordt toegepast in Australië, Amerika en Italië: ‘Mente Autisme werd zes jaar geleden opgericht in Australië. De vierde editie van de band komt nu naar Nederland.’ Een grootschalige studie in Florida moet het succes aantonen: ‘Het onderzoek laat prachtige resultaten zien. Na vier tot acht weken ervoeren ouders en verzorgers onder meer verbeterde communicatieve vaardigheden, prettiger gedrag en een langere aandachtsboog bij de kinderen.’ Op dit moment loopt een verzoek tot erkenning bij de FDA. Verment verwacht deze medio 2019 in ontvangst te mogen nemen.

Vraagtekens in Nederland

De NVA wil de therapie nog niet aanraden. Eén onderzoek naar de resultaten is onvoldoende, stelt zij. Bovendien is de vereniging van mening dat niet alle kinderen met autisme het geduld kunnen opbrengen om iedere dag veertig minuten een hoofdband te dragen.

Kostenplaatje

Op dit moment kost de therapie iets meer dan tweeduizend euro. De band gaat drie tot vier jaar mee. Dat kostenplaatje blijft de komende tijd ongewijzigd, stelt Verment.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.