Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoogleraar MUMC oogst kritiek van antikwakzalvers

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) moet hoogleraar Edward Dompeling goed in de gaten houden. Dat stelt de Vereniging tegen de Kwakzalverij in reactie op een verklaring van het MUMC en Maastricht University over de hoogleraar die in opspraak is geraakt.
Hoogleraar MUMC oogst kritiek van antikwakzalvers

De kinderlongarts zou tijdens een zendingsreis in Birma vorig jaar aan gebedsgenezing hebben gedaan. De reis ging uit van een christelijke organisatie. Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij, een artsenorganisatie, past het een arts niet om in zijn vrije tijd ‘rare dingen’ te doen, en tijdens kantooruren serieuze wetenschap te bedrijven.

Extreem

Volgens de vereniging gaat het te ver om Dompeling van zijn werk te verwijderen, zolang hij zijn werk goed doet. “Maar het is verontrustend dat de man er in zijn vrije tijd dergelijke extreme opvattingen op na houdt.” De Universiteit Maastricht en het Maastricht Universitair Medisch Centrum stellen woensdag in een verklaring dat de hoogleraar weliswaar in Birma is geweest, maar als privépersoon en niet als arts. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Arts wordt jaar geschorst wegens ‘kwakzalverij’

Rechter bezorgt ‘antikwakzalvers’ strop

Anti-kwakzalver verontschuldigt zich

ZonMw verbaasd over kwakzalverprijs

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Ik ben niet christelijk en ook niet van van gebedsgenezingen, maar het valt onder een ritueel, zoals hierboven beschreven staat, een ritueel van christenen die waarschijnlijk troost en saamhorigheid biedt. Weet je wat verontrustend is? Dat de vereniging tegen de kwakzalverij zoveel aandacht aan zulke miniemen dingen besteed. Ten eerste lijkt het me nogal wiedes dat hij niet als arts op die reis ging, ten tweede, zou de Vtdk ook zeuren als hij mee had gedaan aan bepaalde (medische) rituelen (bijvoorbeeld meditatie) van de bevolking aldaar? Mensen gaan ook naar een land om een andere cultuur te ervaren, je hoeft er niet altijd zelf in te geloven, maar meedoen lijkt me wel zo sympatiek. Daarnaast, er zijn genoeg complementaire behandelingen die wel werken, maar niet op de EBM manier waar de vtdk zo fanatiek over is. Het wordt tijd dat de vereniging tegen de kwakzalverij zijn tunnelvisie gaat verbreden.. Het is toch in-triest dat we hier tijd en aandacht aan besteden, tewijl er mensen op dit moment met verkeerde medicijnen opgezadeld worden, te veel medicijnen, operaties krijgen die niet nodig zijn(jazeker, allemaal in de ‘reguliere’ zorg).Waarom hebben we het hier over een gebedsgenezing in Birma, wat is het probleem Vtdk???? Ik geloof dat jullie nog niet goed gediagnosticeerd zijn…

  2. Lees alle reacties
  3. Vandaag stelt de KNMG n.a.v. de media-aandacht voor een reis waar gebedsgenezing plaatsvond (of juist niet plaatsvond) op haar website de “verrassende” stellingname “dat iedereen vrij is om aan gebedsgenezing deel te nemen, ook een arts”. Dat klinkt als “zelfs artsen vallen onder het grondwettelijk beginsel niet gediscrimineerd te mogen worden wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook”. Want voor christenen is het niet ongebruikelijk privé of samen met anderen te bidden, ook voor genezing. Trouwens, ook voor aanhangers van andere religies is dit niet ongebruikelijk.
    De Vereniging tegen de kwakzalverij mag dan gebed om genezing hooguit een suggestieve werking toedichten, voor veel christenen is God een realiteit en gebed een concrete manier om Hem om genezing (heling) te smeken. Niet om dat de plaats in te laten nemen van de medische en verpleegkundige zorg, geen concurrentie.
    Dit is geen eenvoudig onderwerp! Van charismatische beweging tot en met gereformeerd enz. is de laatste jaren een nieuwe bezinning op dit gebied gaande, en dus ook binnen onze CMF Nederland (vereniging van christen artsen en geneeskunde studenten). En terecht!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.