Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogleraren willen einde 24-uursdienst chirurgen

Chirurgen en andere medisch specialisten moeten stoppen met het draaien van 24-uursdiensten. Te lang achter elkaar doorgaan werkt fouten en verkeerde beslissingen in de hand en is schadelijk voor de patiëntveiligheid. Dat stellen twee vooraanstaande hoogleraren vandaag in de Volkskrant.
patiëntveiligheidfotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Voor medisch specialisten is het wereldwijd gebruikelijk om 24-uursdiensten te draaien: na een normale werkdag zijn ze ’s nachts oproepbaar voor ingewikkelde vragen of spoedoperaties, waarvoor ze naar het ziekenhuis moeten. Vaak draaien ze in het weekend ook 48-uursdiensten. Ziekenhuizen gebruiken deze roosters van oudsher, omdat het te kostbaar is om de hele nacht voor elk specialisme een arts in het ziekenhuis te hebben.

Legemate en Klein
Hoogleraar chirurgie Dink Legemate, hoofd chirurgie van het AMC, en Jan Klein, anesthesioloog en hoogleraar patiëntveiligheid van de TU Delft, besloten tot een gezamenlijk pleidooi: specialisten zouden niet langer dan 12 uur achter elkaar mogen werken. Beide hoogleraren gelden als autoriteit op hun vakgebied. Legemate in de Volkskrant: ‘Het is geregeld bij piloten. Het is geregeld bij vrachtwagenchauffeurs. Die mogen maar zoveel uur achter elkaar werken en dat vindt iedereen volstrekt begrijpelijk. Maar over de medisch specialisten heeft niemand het. Waarom zet de maatschappij daar geen druk op? Dat vind ik vreemd. Dit moet gewoon op tafel komen.’

NVZ
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is het goed dat dit bespreekbaar wordt gemaakt. Ook brancheverenigingen van medisch specialisten noemen het een belangrijk signaal, maar zijn tegen een maximum van 12 uur werken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil niet reageren; zij zegt dat dit een zaak is van de medisch specialisten zelf.

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.