Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Hoogopgeleide wijkverpleegkundigen moeilijk te vinden

Naar aanleiding van het project ‘Zichtbare Schakel’ van VWS zijn er de afgelopen maanden 144 nieuwe wijkverpleegkundigen aan het werk gegaan. Dat schrijft VWS-minister Edith Schippers in antwoorden op vragen over de zorgbegroting van 2011. Schippers geeft aan dat er knelpunten zijn bij het invullen van vacatures in de grote steden.
Hoogopgeleide wijkverpleegkundigen moeilijk te vinden

Aan het eind van het jaar zal het project een tweede ronde ingaan om meer wijkverpleegkundigen in te zetten. Schippers verwacht dat er in de tweede ronde zo’n vijftig wijkverpleegkundigen bijkomen, bovenop de 144 wijkverpleegkundigen die dit jaar al aan de slag zijn gegaan. “Het blijkt dat er een aantal knelpunten is bij het invullen van de vacatures, met name in de grote steden”, schrijft de minister. “Het is niet altijd mogelijk om voldoende wijkverpleegkundigen met niveau vijf te vinden.”

Achter de voordeur

Volgend jaar zal een evaluatie plaatsvinden. Maar Schippers schrijft op basis van voortgangsverslagen en bijeenkomsten met projectleiders te weten dat wijkverpleegkundigen in een grote behoefte voorzien. “Vooral om ‘achter de voordeur’ met de bewoners problemen in kaart te brengen, hen te adviseren en naar de juiste instanties te leiden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bussemaker wil wijkverpleegkundige terug

Carnavalslied als propaganda voor terugkeer wijkzuster

Extra geld en nieuwe regels voor wijkverpleegkundigen

Wijkverpleegkundigen werken met iNurse op BlackBerry

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

5 REACTIES

  1. het is toch vreselijk deze tekorten op niveau 5; wij hebben met Zichtbare Schakel in Utrecht gelukkig voldoende HBO verpleegkundigen om in te zetten vanwege de samenwerking met Aveant. Ook zijn er voldoende niveau 5 verpleegkundigen op de Hogeschool Utrecht; we hebben zojuist 2 studenten in huis gehad voor het project kwetsbare ouderen in de wijk Overvecht; en volgende week starten voor het volgende traject weer 3 studenten. Wat we wel zien is dat het merendeel van de studenten een baan zoeken in het ziekenhuis en niet in de thuiszorg. Dus mijns inziens voldoende HBO opgeleide verpleegkundigen maar niet zichtbaar in de Zichtbare Schakel. Dus mijn advies is om contact te zoeken met de hogescholen om het vak MGZ weer goed in beeld te brengen en gediplomeerden een baan aan te bieden waarbij ze volledig alle rollen kunnen invullen volgens ‘gekwalificeerd voor de toekomst’ in de thuiszorg. We hebben deze verpleegkundigen hard nodig in het kader van preventie voor het langer zelfstandig thuis blijven wonen van ouderen, het begeleiden van chronisch zieken in de thuissituatie, als leefstijladviseur voor het aanpakken van overgewicht en stoppen met roken. Nog veel uitdaging, het is wachten op de voortzetting van financiele middelen na 3 jaar Zichtbare Schakel; wie pakt dit op? de zorgverzekeraar? de gemeente? of gaan we commercieel?

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn ervaring is dat de zelfstandig werkende verpleegkundige dé op productie gerichte zorgmedewerker is. Voor hogere vergoeding en eigen declaratie verhuren zij zich. Zij weten bij uitstek gebruik te maken door zich eerst schaars te maken en dan vervolgens in te huren. Er is overigens niets tegen productie draaien. Het is een term, oke erg onpersoonlijk in de zorg, die staat voor de vergoeding voor wat je doet. Ik wil graag betaalt worden voor het werk dat ik doe en daar tegen over staat een vergoeding in de AWBZ.

  4. Hierbij wil ik me aansluiten bij hetgeen Marian aangeeft. Daarom zal men goed/ beter moeten zoeken. Het ministerie dient zich af te vragen, waar deze w.v., niveau 5, momenteel werkzaam zijn.
    Een deel van deze w.v. werken nu als zelfstandig verpleegkundige.
    Mijn mening is : ze zijn wel te vinden, maar dan zal men de beloning voor deze ervaren en goed opgeleide verpleegkundigen misschien wat hoger moeten in schalen dan nu het geval is. Hierdoor zal/kan het aantrekkelijker voor hen worden, om zich voor deze vakatures beschikbaar te stellen.
    m.v.g., Annelies Blekman, thuisverpleegkundige te Nieuwegein

  5. Natuurlijk is het moeilijk om op korte termijn extra wijkverpleegkundigen te vinden. Jaren lang is er weinig belangstelling geweest vanuit de thuiszorgorganisaties voor wijkverpleegkundigen niveau 5, voelden studenten weinig gestimuleerd om daar te gaan werken vanwege de op productie gerichte uitvoering van de activiteiten en zijn veel goede mensen weggestroomd. Dus het er is geen enkele reden tot verwondering over de moeilijke vacature invulling, want het zou vreemd geweest zijn wanneer die vacatures allemaal binnen korte tijd zouden zijn opgevuld. Dat duurt weer enige jaren voordat dit probleem is opgelost.

  6. De vraag is of het daadwerkelijk om 144 extra wijkverpleegkundigen gaat. Een groot deel van dit aantal betreft een intern verschuiving van taken van reeds in de zorg werkzame wijkverpleegkundigen. Interessant is om te weten hoeveel wijkverpleegkundgen daadwerkelijk extra zijn ingestroomd. Op deze manier wordt een heel vertekend beeld gegeven. Er zijn mogelijk 144 wijkverpleegkundigen in het project betrokken, maar die worden mogelijk nu ontrokken uit de (AWBZ)zorg ten behoeve van projectwerkzaamheden. Vermoedelijk is het tekort dus groter dan uit de ZonMw rapportages naar voren komt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.