Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen laten 139 miljoen euro liggen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Huisartsen hebben het te druk om nieuwe initiatieven te ontwikkelen en zorgverzekeraars maken het budget huisartsenzorg niet op. Daardoor is er vorig jaar 139 miljoen euro ongebruikt op de plank blijven liggen.
ggz nederland en zn presenteren visie op horizontaal toezicht
Foto: fotolia

Dat blijkt uit cijfers van Vektis en Zorginstituut Nederland.

Zorginkoop

Huisartsen krijgen voor hun werk betaald via drie segmenten: de basiszorg met de inschrijftarieven en consulten; de multidisciplinaire ketenzorg en zorgvernieuwing en resultaatbeloning. Zorgverzekeraars geven veel minder uit dan verwacht aan zorgvernieuwing. De ketenzorg groeit harder dan voorzien, daar is 60 miljoen meer aan uitgegeven. De uitgaven voor de basiszorg zijn stabiel. Het resultaat is dat er 139 euro van het budget in 2016 niet is besteed.

Geen tijd

LHV-bestuurslid Paulus Lips zegt dat huisartsen het zo druk hebben met het leveren van zorg en de administratie eromheen, dat ze geen tijd hebben om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. ‘Huisartsen willen best meer zorg aan hun patiënten bieden of nieuwe samenwerkingen aangaan, maar zijn hier simpelweg niet toe in staat.’ Gemiddeld hebben huisartsen zo’n 2170 patiënten. Dat aantal zou volgens de LHV de komende jaren stapsgewijs omlaag moeten naar 1800.

Praktijken inkrimpen

De LHV wil het geld dat is blijven liggen, investeren in het huisartsenteam en de praktijk. Het aantal patiënten per huisarts moet worden terug gebracht. Op die manier kunnen de huisartsen meer tijd besteden aan hun patiënten. Hiervoor zijn extra huisartsen nodig. Op dit moment zijn huisartsen, huisartsenposten, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS met elkaar in gesprek over het huisartsenbudget voor 2018. Zorgverzekeraars hebben aangegeven in te willen zetten op het overhevelen van zorg van de tweede naar de eerste lijn. Volgens de LHV is meer substitutie en zorgvernieuwing alleen mogelijk als er echt geïnvesteerd wordt in het praktijkteam en de praktijken.

Dossier Substitutie
Verschuiving van dure zorg naar een plaats waar het goedkoper kan. En liefst nog dichter in de buurt van de patiënt. Dit leidt tot nieuwe samenwerkingsverbanden en financieringsvormen.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.