Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen naar de rechter om inkoopcontract

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen vecht de verplichte inkoopcontracten aan bij de rechter.
Huisartsen naar de rechter om inkoopcontract
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Huisartsen willen zelf de prijzen kunnen bepalen van het inzetten van spiraaltjes, ketenzorgbehandelingen en de POH ggz.

Huisartsenbekostiging

Sinds dit jaar is er een nieuw bekostigingsmodel voor huisartsenzorg dat uit drie segmenten bestaat. De basishuisartsenzorg maakt hier voor driekwart deel van uit. Sommige behandelingen uit de andere twee segmenten worden alleen vergoed als daar een contract met de zorgverzekeraar voor is afgesloten. Dit zijn onder andere de POH ggz, multidisciplinaire ketenzorg en spiraaltjes. Huisartsen vinden de tarieven daarvoor te laag.

Zorgverzekeraars

Over de contractering door zorgverzekeraars zijn veel klachten gekomen van individuele huisartsen. Zij voelen zich onder druk gezet om te tekenen bij het kruisje. Een deel van de bekostiging bestaat uit prestatieafspraken, dat zijn behandelingen uit het zogeheten derde segment. Het is de bedoeling dat huisartsen hun inkomen verhogen door in het derde segment extra taken te verrichten die de kwaliteit verhogen. Huisartsen vinden dat voorwaarden die zorgverzekeraars stellen onduidelijk zijn of onvoordelig uitpakken. De LHV heeft hierover begin dit jaar haar beklag gedaan.

CBb

De VPH vraagt nu een ‘voorlopige voorziening’ aan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De huisartsen willen op die maniere vooralsnog hun vrije- of maximum tarieven kunnen declareren zonder dat daarvoor een contract vereist is. Als argument tegen de contracteerplicht gebruikt de VPH het hinderpaalcriterium. Zij stellen dat een financiële ‘hinderpaal’ wordt opgeworpen voor de vrije artsenkeuze van verzekerden, hetgeen een beletsel kan vormen om zich tot een huisarts te wenden. Dit zou in strijd zijn artikel 13 Zorgverzekeringswet.

Advocaat

Met het oog op het beste resultaat hebben de huisartsen van de VPH advocaat en hoogleraar gezondheidsrecht Jaap Sijmons ingezet om hen te vertegenwoordigen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.