Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Huisartsenposten en apothekers willen meebetalen aan voortbestaan LSP

Mario Gibbels
Betekent het verwerpen van het EPD-wetsvoorstel door de Eerste Kamer het einde van het Landelijk Schakelpunt (LSP)? Directeur Gert-Jan van Boven van Nictiz ziet nog wel een mogelijkheid om het LSP overeind te houden.
Huisartsenposten en apothekers willen meebetalen aan voortbestaan LSP

Wat ging er mis?

“Het heeft geen zin om nu lang stil te blijven staan bij wat er allemaal mis is gegaan. Dat leidt maar tot wijsheden achteraf en de neiging om gemaakte fouten op anderen te projecteren. Het gaat nu om de vraag wat ons te doen staat, met de nieuwe situatie als uitgangspunt.”

En wat is die nieuwe situatie?

“De nieuwe situatie is dat er geen wet komt die allerlei zaken regelt, zoals de beveiliging van de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens en de verplichte aansluiting op het LSP. En de nieuwe situatie is ook dat de minister niet langer het LSP financiert.”

Hoe moet het nu verder?

“Er zijn twee mogelijkheden: of we stoppen met het LSP en schrijven die 8,7 miljoen Nederlanders, die inmiddels zijn aangemeld, een brief dat het toch niet doorgaat, of, en dat heeft mijn voorkeur, we kijken of we het LSP toch op de een of andere manier overeind kunnen houden.”

Hoe groot is de kans dat het LSP kan blijven bestaan?

“De minister heeft ons na het verwerpen van de EPD-wet de opdracht gegeven om binnen drie maanden met een voorstel te komen hoe het verder moet met het LSP. Daar zijn we hard mee bezig, want drie maanden is kort. Inmiddels hebben de Vereniging Huisartsenposten Nederland en de KNMP, de koepel van apothekers, laten weten dat zij graag willen dat het LSP blijft bestaan en dat ze daar ook aan mee willen betalen. En ook de ict-leveranciers willen dat het LSP blijft bestaan want die waren net bezig om over te stappen van OZIS op het LSP omdat OZIS niet meer voldoet.”

Hoeveel gaat het kosten om het LSP te laten voortbestaan?

“Met het verwerpen van het EPD-wetsvoorstel komen ook allerlei eisen te vervallen, zoals de mogelijkheid om via een overheidsportaal elektronisch inzage te hebben in je dossier en het versturen van een sms’je als iemand je dossier heeft ingezien. Door het schrappen van al die nice-to-have-zaken en ons te concentreren op het meest noodzakelijke: de veilige uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgverleners, zou tussen de vijf en tien miljoen euro per jaar voldoende moeten zijn. Maar dit is een eerste globale berekening, dus pin me er niet op vast.”

En dat hebben de huisartsenposten en de apothekers er voor over?

“Daar gaan we de komende tijd over praten. Mogelijk dat de zorgverzekeraars ook een financiële bijdrage willen leveren door de kosten in het tarief te compenseren. Ze hebben in ieder geval laten weten dat ze graag zien dat het LSP blijft bestaan.”

Hoe schat u de kansen in dat het gaat lukken om het LSP te redden?

“In ieder geval voldoende om de komende drie maanden alles op alles te zetten om te proberen het LSP overeind te houden. Maar na die drie maanden moeten er handtekeningen zijn en geld want anders is het einde oefening.” (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

Lees ook:

VWS: Aantal aansluitingen op LSP groeit gestaag

Schippers bouwt betrokkenheid LSP af

CDA wil LSP wel behouden

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

3 REACTIES

  1. Dat de apothekers willen meebetalen lijkt mij duidelijk: Ze hebben er een groot belang bij omdat als ze niet aan boord blijven – in de buurt van het roer of de riemen – hun rol in de medicijn-distributie sneller raakt uitgespeeld. Zie bijvoorbeeld het artikel “De apotheker als uitstervende detaillist”. (Onder meer in Inkoop & Logistiek 2008)

  2. Lees alle reacties
  3. Een eventuele ‘doorstart’ van het LSP kan alleen voor patiënten die expliciet toestemming geven voor opname. De impliciete toestemming uit het verleden (vrij vertaald: “je wordt opgenomen tenzij je bezwaar hebt”) mag niet meer. Het wordt dus omgedraaid in “je wordt niet opgenomen tenzij je toestemming geeft”. Deze toestemming zal waarschijnlijk via de huisarts en apotheek dienen te gaan. Geen zorgen dus, de ‘oude’, impliciete toestemming vervalt dus sowieso en je opname in het LSP dient daardoor in ieder geval ongedaan te worden gemaakt.

  4. Ik ben 1 van die 8,7 miljoen gebruikers die ingestemd hebben met opname in het LSP. Echter, wel omdat controle mogelijk is via de portaal of SMS. Dus als dat weg bezuinigd wordt, is het wel zaak om opnieuw toestemming te vragen! Er zijn ook mensen die om deze functionaliteit vragen, niet slechts de overheid!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.