Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

HWW Zorg wil van niveau 2 af

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Haagse zorgaanbieder HWW Zorg gaat alleen nog medewerkers van niveau 3 of hoger inzetten in de wijkverpleging. Circa veertig medewerkers van niveau 2 worden boventallig verklaard.
Wijkverpleging-Fotolia_450.jpg
Foto: Fotolia

HWW Zorg gaat alleen nog medewerkers van niveau 3 in de wijkverpleging inzetten, omdat de wijkverpleging te maken heeft met patiënten met een steeds zwaardere en complexere zorgvraag. Dit komt doordat ziekenhuizen patiënten na een operatie steeds sneller naar huis sturen en doordat steeds meer ouderen thuis blijven wonen. Het werk in de wijkverpleging vraagt daarom om een hoger opleidingsniveau, stelt HWW Zorg-bestuurder Bert Deitmers in een interview met het AD.

Omscholen tot niveau 3

De beslissing heeft grote gevolgen voor de medewerkers met niveau 2. HHW Zorg heeft er daarvan 250 in dienst. Die hebben allemaal een toets gedaan. Honderd hebben die toets gehaald. Zij gaan een omscholingstraject in voor niveau 3. Een deel krijgt een andere functie binnen HWW Zorg. Een groep van circa veertig medewerkers wordt boventallig verklaard. Donderdag krijgen medewerkers te horen wie dat zijn.

‘Niet leerbaar’

De vakbond FNV Zorg & Welzijn protesteert tegen de gang van zaken. 110 zorgmedewerkers dreigen volgens de vakbond hun baan te verliezen: ‘Enerzijds wil HWW Zorg van ruim honderd medewerkers afscheid nemen, terwijl ze anderzijds stapels zzp’ers en uitzendkrachten inhuren om de roosters te vullen. Dit is totaal respectloos’, zegt vakbondsbestuurder John van Mullem in een persbericht. ‘HWW Zorg wil mensen bijscholen, maar heeft medewerkers aangegeven dat ze niet leerbaar zijn. Dat kan je misschien zeggen van huisdieren, maar van mensen? In de zorg zijn alle handjes welkom en dan gaat HWW er mensen uitgooien? Lager geschoold personeel kan nog steeds eenvoudiger werk blijven doen. Iedereen kan bij een cliënt steunkousen aantrekken, daarvoor hoef je niet te hebben doorgeleerd. Bovendien werken sommige medewerkers al twintig tot dertig jaar in de zorg. Voor cliënten is het ook prettig dat zij hun vaste zorgmedewerkers behouden.’

FNV voert actie

Een groep van tien medewerkers legt dinsdag het werk neer. De vakbond laat op die dag cliënten van HWW Zorg hun verhaal vertellen. Zij ervaren dat de zorg onpersoonlijker wordt en de kwaliteit afneemt. De actie wordt ook bijgewoond door de Kamerleden Henk Nijboer van de PvdA en Lilian Marijnissen van de SP. Zij krijgen het ‘Baggâhboek’ overhandigd, een boek met verhalen over de misstanden bij HWW Zorg.

1 REACTIE

  1. Lager geschoold kan steeds eenvoudiger werk blijven doen. Iedereen kan bij cl een steunkous aantrekken, daarvoor hoef je niet geleerd te hebben. Mijn kleindochter(6) kan het ook leren. Het is een kunstje! Alleen aantrekken is een verpleegtechnische handeling. Er zijn vele risico’s waardoor het mis kan gaan. Vragen als; waarom een steunkous, hoe ziet het been/voet eruit, aantrek risico, gebruik handschoen, observatie cl. hygiëne, wondjes, Consequenties zonder handschoen, lange nagels die een wondje maakte en uiteindelijk een open been van maanden. Verpl en Verz. Is een vak en wordt op deze wijze gedevalueerd! Natuurlijk wees zuinig op je medewerkers en gooi ze er niet uit!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.