Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meeste digital health start-ups in Amsterdam

Amsterdam manifesteert zich in Nederland in toenemende mate als centrum voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de zorg. Met een totaal van 21 start-ups heeft de hoofdstad op dit moment in ons land het grootste aantal jonge ondernemingen dat zich met digital health bezighoudt. Dat blijkt uit een analyse van KPMG Innovative Startups en Volta Ventures.
Fotolia

Amsterdam wordt gevolgd door Nijmegen met tien start-ups en Delft met zes starters die zich specifiek met nieuwe zorgtechnologie bezighouden. Uit een analyse van KPMG Innovative Startups en Volta Ventures blijkt dat de huidige start-ups in Nederland zich met name bezighouden met telemedicine, waarbij telecommunicatie en informatietechnologie worden ingezet om op afstand klinische zorg te kunnen bieden. Daarnaast richt een groot aantal start-ups zich op tools voor zelfmanagement, waarmee patiënten op eigen initiatief en gelegenheid diagnose en behandeling in gang kunnen zetten.

Relatief beperkt
‘Digital health start-ups zijn wereldwijd in opkomst en Nederland vormt hierop geen uitzondering’, vertelt Daniël Horn van KPMG Innovative Startups. ‘Hoewel het aantal start-ups relatief nog beperkt lijkt, zien we de laatste jaren een duidelijke toename van startende bedrijven die zich met digitale zorg bezighouden. Op dit moment kent Nederland ruim zestig start-ups die nieuwe technologie voor de zorg ontwikkelen. Hiervan zijn er vorig jaar zestien opgericht. Toch kijken wij op dit moment enigszins met gemengde gevoelens naar de Nederlandse situatie. Digital health start-ups slagen er in beperkte mate in om geld op te halen bij durfkapitalisten en de initiatieven die zij ontplooien zijn nog voornamelijk lokaal gericht.’

Ecosysteem
Hoewel het Nederlandse ‘ecosysteem’ voor start-ups er volgens Horn in het algemeen goed voorstaat, is de digitale zorg een bijzondere tak van sport. Horn: ‘Voor bestaande aanbieders van zorg is het lastig om te bepalen welke technologieën duurzaam toegevoegde waarde kunnen leveren. Bovendien zijn er zoveel kleine innovaties dat het niet gemakkelijk is om de impact ervan in te schatten. We zien ook dat aanbieders van zorg veelal geen financiële prikkel hebben om nieuwe werkwijzen uit te testen die de zorg goedkoper en beter kunnen maken. Daarnaast is de effectiviteit van de ontwikkelde technologie vaak nog niet onderzocht en bewezen. De zorgsector is van origine niet gewend om innovaties snel te omarmen. In de afgelopen tien jaar is de zorgsector voor veel start-ups dan ook een golfbreker gebleken en lange tijd als een onaantrekkelijke sector beschouwd.’

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.