Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Frans van Houten roept op tot ambitieuze visie op digitale zorg

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Bestuursvoorzitter Frans van Houten van Philips roept bestuurders in de zorg op om los te komen van het optimaliseren van hun winst- en verliesrekening en samen met andere partijen in het veld een visie op digitale zorg te ontwikkelen.
Frans van Houten

‘Een paar start-ups helpen je niet. Iedereen moet een eindje opschuiven in zijn rol. Ziekenhuizen, zorgverzekeraars, zorgprofessionals: je moet met elkaar een visie op e-health ontwikkelen en afspreken hoe je daarmee omgaat. Ik zou het mooi vinden als Nederland de stap zet om over vijf jaar voorop te lopen op het gebied van e-health’, aldus Van Houten op het congres ‘Besturen op digitale innovatie in de zorg’ dat Zorgvisie donderdag 30 juni heeft georganiseerd in samenwerking met The Boston Consulting Group.

Stimuleringsprogramma
De bestuursvoorzitter van Philips doet zijn oproep kort nadat de Britse NHS een groot stimuleringsprogramma voor digitale zorg heeft aangekondigd. In Nederland bestaat een dergelijk programma niet.

In de Verenigde Staten investeren bedrijven momenteel miljarden dollars in de ontwikkeling van digitale zorg. Eric Peterson, algemeen directeur van Duke Clinical Research Institute, het grootste onderzoekscentrum in de VS, verwacht dat de investeringsgolf de politiek zal aanzetten tot meer stimuleringsmaatregelen. ‘Op het gebied van pathologie en radiologie gaat Dr. Watson op korte termijn een rol spelen’, voorspelt Peterson.

Data-analyses
Van Houten verwacht de komende jaren een ‘tsunami’ van digitale innovaties die de medische praktijk beïnvloeden. ‘Met name op het gebied van software. Een patiënt wordt straks uitgedrukt in terabytes’, aldus Van Houten.
Hij signaleert dat het analyseren van data steeds belangrijker wordt voor artsen en dat voor dat analyseren van de data een gigantische rekenkracht nodig is. De data-analyses gaan de artsen ondersteunen. Medische gegevens van individuele patiënten zullen vergeleken worden met die van populaties, afwijkingen worden eerder opgespoord. ‘Computer aided decision making zal de norm worden’, aldus de bestuursvoorzitter van Philips. Hij ziet twee grote trends: industrialisatie van de zorg met als resultaat dat diagnostiek sneller en preciezer plaatsvindt en personalisering van de interventies, bijvoorbeeld bij het verstrekken van geneesmiddelen.

Innovatie: een andere tak van sport
Voor Leon van Halder, bestuursvoorzitter van Radboudumc, is digitale innovatie echt een andere tak van sport dan implementatie (van de innovatie). Het academische ziekenhuis heeft een apart bedrijf opgericht – MedValue – dat via een Health Technology Assessment kan bepalen of een innovatie waarde toevoegt voor patiënten of zorgprofessionals. ‘Het blijkt dat 70 procent van de innovaties niet door de assessment komt’, aldus Van Halder. Het REshape Center van het Radboud gaat ook de omringende ziekenhuizen, ondermeer in Boxmeer en Den Bosch, ondersteunen bij het van de grond tillen van innovaties.

Denken vanuit vergoeding
Norbert Hoogers, directievoorzitter van Zilveren Kruis, adviseert innoverende bedrijven om bij het zoeken van financiering niet te veel af te gaan op beschikbare subsidiestromen. ‘Denk bij het zoeken naar financiering vanuit vergoeding’, aldus Hoogers. Zilveren Kruis financiert HartWacht, een app die ontwikkeld is door Cardiologie Centra Nederland en Focus Cura. Het is de eerste e-health-app die wordt betaald vanuit de reguliere DOT-financiering.


Niks missen op het gebied van zorg-ict?
Neem een abonnement >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.