Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitlegpagina: E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om de regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
duimomoog400.jpg

De definitie van e-health is breed en beperkt zich niet tot één specifieke technologie (al speelt internettechnologie een prominente rol). Het is ook niet gericht op specifieke gebruikersgroepen (bijvoorbeeld communicatie tussen zorgverleners en patiënten). Het is dus een breed begrip. In de loop der tijd zullen nieuwe begrippen ontstaan die zich meer specifiek zullen richten op deelgebieden binnen e-Health. In feite gebeurt dit al, bijvoorbeeld met de term mHealth, die zich specifiek richt op het gebruik van mobiele technologie. Bekende vormen van e-health zijn onder andere: telemonitoring, telecoaching, zorg op afstand, e-consulten telediagnose.

E-Health monitor

E-health monitor
Het ministerie van VWS noemt de verdere ontwikkeling van e-health als een van zijn speerpunten voor de toekomst. In 2014 is het ministerie gestart met een meerjarenagenda e-health. In dat jaar is de overheid met een nulmeting begonnen onder de noemer e-health monitor. De ambities zijn om vóór 2019 te zorgen dat:

1) 80 procent van de chronisch zieken direct toegang heeft tot bepaalde medische gegevens, waaronder medicatie-informatie, vitale functies en testuitslagen, en deze desgewenst kan gebruiken in mobiele apps of internetapplicaties.

2) Van de chronisch zieken (diabetes, COPD) en kwetsbare ouderen 75 procent die dit wil en hiertoe in staat is, binnen vijf jaar zelfstandig metingen kan uitvoeren, veelal in combinatie met gegevensmonitoring op afstand door de zorgverlener.

3) Binnen vijf jaar iedereen die zorg en ondersteuning thuis ontvangt de mogelijkheid heeft om – desgewenst – via een beeldscherm 24 uur per dag met een zorgverlener te communiceren. Naast beeldschermzorg wordt hierbij ook domotica ingezet.

Convenant Governance e-health
Een aantal partijen is belangrijk om deze ambities te verwezelijken, te weten de convenantpartners van het Convenant Governance eHealth. Dat zijn KNMG, Nictiz, Patiëntenfederatie Nederland, VZVZ, het Kwaliteitsinstituut en Zorgverzekeraars Nederland. Bovendien zijn alle koepels van zorgaanbieders in de care en cure verbonden.

Zorgvisie verzamelt alle actuele nieuwsberichten over e-health in het e-health dossier

ParkinsonNet
Niet alle e-health-initiatieven zijn direct succesvol. Uit promotieonderzoek onder Parkinsonpatiënten in open online communities blijkt dat de zogenoemde ‘online communities’ niet altijd het gewenste resultaat bieden. Hoogleraar neurologie Bas Bloem van het Radboudumc, en geestelijk vader van e-healthcommunity ParkinsonNet: ‘Het is absoluut waar dat deze communities nog niet voor iedereen geschikt zijn. Het vereist dat mensen de vaardigheden en ook de interesse en bereidheid hebben om goed gebruik te maken van internet. Zelfs mensen die technisch goed genoeg zijn en van wie je mag aannemen dat ze zich het meest als een moderne patiënt opstellen, dus zelfs die geselecteerde subgroep, stelt zich nog heel nederig op. Zelfs deze koplopers zijn zich sterk bewust van een machtsverhouding tussen hen en de zorgprofessionals.’ 

Zorgvisie verzamelt alle actuele berichten over Apps in het dossier Apps in de zorg

De HIMSS
Inmiddels is de markt voor e-health-applicaties enorm gegroeid. De grootste internationale beurs op dit gebied is de HIMSS. HIMSS Europe, Nictiz, VMBI en Digitalezorg.nl. HIMSS17 is in 2017 met ruim 1.200 exposanten, ruim 300 thought leader sessies, roundtables, diverse workshops en ruim 40.000 bezoekers het grootste internationale congres en beurs op het gebied van Zorg & Innovatie. Mark van Meggelen, directeur Philips Healthcare Benelux, zegt over de HIMSS: ‘We hebben ons dit jaar gefocust op de vraag hoe je met slimme software cliënten en patiënten thuis kan monitoren. Denk bijvoorbeeld aan een grote populatie van cliënten die thuis bepaalde apparaatjes dragen waarmee cruciale waarde worden afgelezen en doorgegeven aan een overkoepelend systeem. Dat systeem geeft met bijvoorbeeld groene, oranje en rode bolletjes aan waar de zorgverlener of mantelzorger moet ingrijpen of even langs moet gaan. Dit soort systemen die een hele populatie monitoren en tegelijkertijd kunnen inzoomen op een individu, daarin gaat de ontwikkeling nu snel. Wij hebben bijvoorbeeld vorig jaar hiervoor het bedrijf Wellcentive overgenomen. We maken grote stappen met dit soort software.’

Het is niet eenvoudig om E-Health in de langdurigezorg in te voeren. Lees hier 8 tips voor de invoering van E-Health


Lees de meest recente E-Health berichten:

Duizendste online cliënt GGz Breburg

Mondige patiënt blijkt toch niet zo mondig

KPMG breidt Digital Health-adviespraktijk uit

Lees alle berichten in het E-health dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.