Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Identificatiecode op medisch implantaat verplicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Alle medische implantaten moeten een uniforme identificatiecode krijgen. Artsen worden hiermee verplicht om gegevens over geplaatste implantaten op te nemen in hun patiëntendossiers en deze data ook door te geven aan het landelijk implantatenregister.
barcode.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat heeft de Tweede Kamer op dinsdag 18 april afgedwongen met het aannemen van een amendement voor de Wkkgz. 

Wkkgz
Het amendement van PVV-Kamerleden Karen Gerbrands en Fleur Agema voor verplichte codering zal volgens de Kamer vermijdbare sterfgevallen en gezondheidsschade bij patiënten beperken. Nederlandse wetgeving over uniforme barcodering die aansluit op internationale regelgeving is van belang voor het verbeteren van patiëntveiligheid, het verminderen van logistieke zorgkosten en het bestrijden van vervalsingen. GS1 Nederland pleit samen met zorgpartijen al langer voor een verplichte barcode. Ziekenhuizen kunnen hiermee bovendien tussen de 100 en 170 miljoen euro besparen, zo meldt GS1. 

Barcode
Eén uniforme barcodering, waarin gegevens staan zoals artikelnummer, batchnummer, expiratiedatum zorgt ervoor dat registratie van implantaten niet meer handmatig hoeft te gebeuren maar via scannen kan verlopen. Dat verkleint de kans op fouten en de administratieve last. Immers, als gegevens door de zorgleveranciers worden vastgelegd in hun systemen kunnen ze worden gekoppeld aan een patiënt. Ook kunnen zorgleveranciers bij complicaties of productfalen precies zien welk product bij welke patiënt is gebruikt. Patiënten informeren en terug laten komen, is dan relatief eenvoudig.

VWS
Een werkgroep met veldpartijen onder regie van het ministerie van VWS legt op dit moment de laatste hand aan een document dat is gericht op de randvoorwaarden voor invoering en het gebruik van codering op basis van de drie geaccepteerde standaarden voor medische hulpmiddelen. Het document bevat afspraken die leveranciers en ziekenhuizen moeten gaan invullen. Ook staat beschreven welke aanpassingen softwareleveranciers moeten maken om de software voor de registratie van medische hulpmiddelen en op termijn ook geneesmiddelen goed te kunnen organiseren.

Implantatenregister
Sinds 2015 bestaat het landelijk implantatenregister maar dit is beperkt gevuld met gegevens van cardiologen, gynaecologen, orthopeden en plastisch chirurgen. VWS streeft naar een zo volledig mogelijk register, zodat patiënten zo snel mogelijk kunnen worden opgespeurd als er problemen zijn met bepaalde implantaten.

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.