Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IGJ en NZa pakken lange wachttijden ggz aan

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan veel strikter handhavend optreden tegen zorgaanbieders en zorgverzekeraars die onvoldoende werk maken van het terugdringen van de wachttijden in de ggz. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS aangekondigd in het Kamerdebat over de ggz op 31 mei.
VGZ: Parnassia heeft behandelplicht
Foto: Pongmoji / AdobeStock

‘Zeer teleurstellend’, zo kwalificeert Blokhuis de aankondiging van veldpartijen in de ggz dat ze een jaar extra nodig hebben voor het terugdringen van de wachttijden. Een jaar geleden had de sector nog afgesproken dat de veel te lange wachttijden in de ggz 1 juli 2018 binnen de afgesproken maximale wachttijden zouden vallen, de zogeheten Treeknormen. Vier veldpartijen werken aan een nieuw actieplan, schrijven GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), MIND (cliënten en familie) en het Platform MeerGGZ (van innovatieve ggz-aanbieders) in een brief aan Blokhuis.

‘Wachttijden ggz zijn een schande’

Het geduld van de Tweede Kamer en de staatssecretaris raakt echter op. VVD-Kamerlid Leendert de Lange noemt de lange wachttijden een ‘onacceptabel en een schande’ en dringt aan op handhaven. ‘De tijd van alleen grommen is voorbij. Het is nu tijd om stevig in te grijpen.’ Ook de andere partijen in de Kamer, zowel de linkse als de rechte oppositie, zijn uiterst kritisch. Blokhuis gaat de sector de duimschroeven aandraaien. De NZa en de IGJ gaan veel strikter handhaven. Daarover heeft hij gesproken met de toezichthouders. ‘Het specifieker doorvragen bij wachttijden in de ggz zat kennelijk nog niet goed tussen de oren bij de toezichthouders.’

Wachttijden ggz aanleveren bij Vektis

Wat gaan de NZa en de IGJ concreet doen? Een belangrijk punt is de plicht sinds 1 januari 2017 om gegevens over wachttijden aan te leveren bij Vektis. Circa 30 procent van de ggz-aanbieders doet dat niet. Zij kunnen een dezer een brief van de NZa verwachten. Daarin zegt de NZa ervan uit te gaan dat ze dat voor 10 juni wel doen. Zo niet, dan gaat de NZa handhaven. Ook vrijgevestigde psychiaters en psychologen krijgen die brief. Blokhuis vertelde dat hij voor het Kamerdebat de grootste ggz-aanbieder van Nederland, Parnassia, heeft overgehaald om mee te gaan doen. Daarmee komt het percentage aanbieders dat wel gegevens aanlevert bij Vektis op 80 procent.

NZa controleert zorgverzekeraars op zorgplicht

De NZa richt haar pijlen ook op zorgverzekeraars. De NZa brengt in kaart in hoeverre ze voldoen aan de zorgplicht. Kopen ze wel voldoende zorg in? De NZa kijkt met name kritisch naar niet-gehonoreerde onderbouwde aanvragen van ggz-aanbieders voor het leveren van zorg bovenop hun omzetplafond. Er is immers 288 miljoen euro overgebleven bij de zorginkoop in 2015 en 2017. Dat bedrag is beschikbaar voor financiële knelpunten, stelt Blokhuis. ‘Als er aantoonbaar extra behoefte is aan ggz in een regio, is één plus één twee.’ Dan moeten zorgverzekeraars dus over de brug komen en bij contracteren.

IGJ en NZa samen op inspectie

Blokhuis brengt ook de IGJ in stelling. Na de tussenrapportage van de NZa in april heeft hij de IGJ aangesproken om lange wachttijden te zien als een aspect van kwaliteit. De IGJ zal met name langs gaan bij ggz-aanbieders waar de wachttijden de spuigaten uitlopen. Ook ggz-aanbieders die geen gegevens over wachttijden aanleveren bij Vektis kunnen een bezoek verwachten. De Inspectie bekijkt bij een bezoek of ggz-aanbieders wachtenden wel doorverwijzen naar andere ggz-aanbieders. De IGJ put ook uit het advies van KPMG over de wachtlijstaanpak. De toezichthouders IGJ en de NZa delen hun informatie en gaan ook samen op inspectie. Lees hier het hele verslag van het Kamerdebat.

1 REACTIE

  1. Teleurstelling, boos, schandalig, grommen, strikter handhaven, in stelling brengen van overheidsmacht…..wat is er toch een zorg vanuit politiek en overheid voor onze jeugd!
    Maar veertig jaar lang geneeskundige en pedagogische preventiekennis laten weglekken, de geneeskundigen en het onderwijzend personeel niet aan het bijhouden van de preventielessen (uit de Gezondheidsleer) houden, die juist via hen aan het hele volk moesten worden overgebracht ( lukte tot in de jaren 60 aardig), of maar eens stevig gaan bezuinigen op controle hoe het kind zich lichamelijk ontwikkeld, los je niet op met “boos” worden. De brede kennis over gezond lichamelijk en geestelijk opgroeien in een uit zijn voegen barstende “welvaartsmaatschappij” met “geld” als bindmiddel, is uit het zicht verdwenen en dat maakt het de beleidsmakers nu knap lastig . Maar de jeugd zit er maar mooi mee! Ieder volgende generatie zal door het gebrek aan preventiekennis op gezond groeien ( houding, grove motoriek, fijne motoriek, veerkracht) meer zorgkosten gaan vragen. Zonder terugkeer inhoudelijke geneeskundige kennis over “goed groeien” gaat de Zorgtanker op de ijsberg af. Kijk hoe het de Amerikaanse jeugd vergaat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.