Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ maande rvt Gelderse Vallei tot ingrijpen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie heeft de raad van toezicht van Ziekenhuis Gelderse Vallei gesommeerd in te grijpen in de bestuurscrisis.
ZGV voorzijde.JPG
Foto: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Dat staat in de brief die de IGZ recent heeft gepubliceerd.

Bestuurcrisis

Sinds 6 september 2016 ontvangt de IGZ berichten uit Ziekenhuis Gelderse Vallei over problemen tussen de raad van bestuur en de medische staf. Een maand later houdt de IGZ een gesprek met de raad van bestuur. Eind november verzoekt de IGZ het ziekenhuis een gezamenlijke verklaring op te stellen dat de kwaliteit van zorg niet te lijden heeft van de onenigheden. Dit leidt tot twee aparte verklaringen van de raad van bestuur en de medische staf.

Onmiddellijk ingrijpen

Op 6 december 2016 laat de IGZ de raad van toezicht weten dat ‘het volksgezondheidsbelang’ geen verder uitstel van ingrijpen van de raad van toezicht verdraagt. De raad geeft een extern deskundige de opdracht de zaak te onderzoeken en een oplossing te formuleren. Vervolgens stelt de raad een interimbestuurder aan. De gebeurtenissen leiden tot een schorsing van de twee zittende bestuursleden, die op 10 april hun werk neerleggen. Of de IGZ daadwerkelijk heeft gevraagd de raad van bestuur te schorsen, laat de IGZ in het midden. Volgens een woordvoerder heeft de IGZ in crisissituaties doorgaans een gesprek met de raad van bestuur, maar dat kon in dit geval niet omdat de raad van bestuur onderdeel was van het probleem. Er was namelijk sprake, zo stelt de IGZ, van een verstoorde verhouding tussen de raad van bestuur en medische staf, en tussen de raad van bestuur en raad van toezicht. 

Kwaliteit en patiëntveiligheid

Volgens de inspectie bestond er een ‘aanzienlijk risico voor de kwaliteit en veiligheid van zorg’. Wat er precies aan de hand was, blijft onduidelijk. De Inspectie wil niet meer zeggen dan dat ‘de medische staf om hen moverende redenen selectief af zag van deelname aan overleggen in het ziekenhuis, waar onder overleggen over kwaliteit en veiligheid’. De toenmalige raad van bestuur noemde dit een ‘discussie over geld en macht’, terwijl de medische staf van mening was dat het een samenwerkingsprobleem betrof met de raad van bestuur. Volgens een woordvoerder van de IGZ was er geen sprake van een acuut gevaar in de patiëntenzorg. Waarom de problemen zo hebben escaleren blijft voor de buitenwacht onduidelijk. Het ziekenhuis staat inmiddels voor zes maanden onder verscherpt toezicht.

Buiten spel

De medische staf heeft laten weten goed op de toekomst te zijn voorbereid nu er twee nieuwe bestuursleden zijn aangesteld. Naar eigen zeggen heeft de medische staf ‘een goede werkwijze ontwikkeld in afstemming met de managers van het ziekenhuis, waarmee zij al voor de komst van de interimbestuurder het conflict met de toenmalige raad van bestuur konden omzeilen.’ De IGZ vindt dit geen goede oplossing, daar ‘de raad van bestuur altijd de mogelijkheid moet hebben van tussenkomst in bestuurlijke processen.’ Het ziekenhuis zal de aanbevelingen uit het, geheim gehouden, rapport van de extern deskundige beter moeten opvolgen en meer moeten doen met de personele- en bestuurscultuur. De ‘bestuurscrisis’ is nog onvoldoende ‘geadresseerd’. Binnen vier weken moet er een plan van aanpak bij de IGZ liggen. 

Reactie Ziekenhuis Gelderse Vallei

Er waren samenwerkingsproblemen tussen medische staf en raad van bestuur. Hierdoor ontstonden wrijvingen over de (mede)zeggenschap en (mede)verantwoordelijkheid. Deze wrijvingen escaleerden in een bestuurscrisis en zorgden voor verkramping in de relatie. De externe onderzoeker (prof. Hubben) adviseerde in april jl. om een ingrijpende bestuurlijke vernieuwing door te voeren, zodat het conflict op deze wijze kon worden opgelost.  

Met nieuw elan is, onder leiding van de voorzitter rvb a.i. Wander Blaauw, voortvarend gewerkt aan de verbetermaatregelen, waaronder een kerngroep kwaliteit, initiatief tot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de medische staf en de ziekenhuisorganisatie en inzet op een professionele cultuur waarin uitstekende patiëntenzorg geleverd kan worden. De inspectie heeft deze acties (en meer) geadviseerd bij het besluit tot verscherpt toezicht. 

 

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.