Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Ouderenmishandeling wordt nog slecht gemeld’

Sinds het Meldpunt Ouderenmishandeling in de zorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op 15 juni open is gesteld, zijn er 65 meldingen binnengekomen van mogelijke ouderenmishandeling. Dit aantal meldingen staat niet in verhouding tot de schatting dat zo’n 200.000 ouderen in Nederland te maken krijgen met mishandeling.
IGZ: ‘Ouderenmishandeling wordt nog slecht gemeld’

Het meldpunt van de IGZ verzamelt vooral meldingen van lichamelijke en/of psychische mishandeling en verwaarlozing. In 11 gevallen is ook diefstal van geld of eigendommen gemeld. Inmiddels blijkt uit het IGZ-onderzoek dat het in ieder geval in 21 gevallen daadwerkelijk om ouderenmishandeling gaat. Het merendeel van de meldingen is afkomstig van familie of naasten van het slachtoffer.

Meldingen ouderenmishandeling

Een deel van de 65 mishandelingen vindt plaats binnen een zorginstelling. Slechts 0,5 procent van deze gevallen wordt ook daadwerkelijk gemeld (cijfers Unie KBO, 2011). De inspectie vindt daarom elke melding belangrijk. Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg: “Om actie te kunnen ondernemen, is het belangrijk dat iemand die een vermoeden heeft van ouderenmishandeling dat ook meldt bij de inspectie. Elke melding is er één en het gaat hier om ernstige zaken. Deze meldingen zijn een cruciale informatiebron over de kwaliteit van zorg. Dat is de meerwaarde van het meldpunt.”

Zorginstellingen

Als de IGZ de betreffende zorginstellingen confronteert met een melding dan is de reactie er vaak een van ongeloof, zegt Van der Wal: “Na de eerste ‘schrikreactie’ zien we dat zorginstellingen de melding over het algemeen zeer serieus oppakken. Er volgen sancties richting de betreffende medewerkers en de instelling gaat aan de slag met protocollen omtrent ouderenmishandeling. Vaak bestaat dergelijk beleid namelijk nog niet, het meldpunt zet zorginstellingen nu op het juiste spoor.”

Lastig bespreekbaar

In de afgelopen maanden is duidelijk geworden dat het onderwerp ouderenmishandeling nog lastig bespreekbaar is. Zo blijkt uit vragen die het meldpunt krijgt dat medewerkers van een zorginstelling soms bang zijn voor een conflict op de werkvloer als ze melding maken van een incident. Inmiddels wordt binnen de branche meer over het onderwerp gesproken en heeft het meldpunt meer bekendheid gekregen. De inspectie merkt dat daardoor meer zorgaanbieders en medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen om ouderenmishandeling te signaleren en te voorkomen. Medewerkers bellen bijvoorbeeld met de vraag wat zijzelf kunnen doen. In een aantal gevallen zag de inspectie dat zorginstellingen snel en hard optreden tegen (vermeende) plegers van ouderenmishandeling. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk het rapport van het IGZ over ouderenmishandeling

IGZ onderzoekt veertien gevallen oudernmishandeling

Nieuw meldpunt ouderenmishandeling bij IGZ

Huisarts moet signalen oudermishandeling beter herkennen

Geen verband opleidingsniveau en ouderenmishandeling bij HHW Zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.