Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ stopt met ‘zwarte lijst’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal geen nieuwe ‘zwarte lijst’ van verpleeghuizen maken. Op de website van de IGZ komt in 2017 op locatieniveau informatie over de basisveiligheid in álle huizen.
Verpleeghuis_ANP-1000_1847461_450_LexvanLieshout.jpg
Foto: ANP/Lex van Lieshout

De geactualiseerde lijst van verpleeghuizen die de IGZ op 31 oktober heeft gepubliceerd is ook meteen de laatste. De publicatie markeert het eindpunt van een bijzonder toezichttraject, dat onderdeel uitmaakte van het VWS-programma ‘Waardigheid en Trots’, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS aan de Tweede Kamer. De Inspectie had daarvoor 150 verpleeghuizen geselecteerd op basis van een risico-inventarisatie in 2014. Deze 150 huizen hebben van begin 2015 tot september 2016 meegedaan aan een speciaal toezichtproces.

Transparantie over basisveiligheid
Maar in 2017 is dat niet meer nodig. De IGZ gaat dan op de eigen website op locatieniveau informatie verschaffen over de basisveiligheid. Daardoor ontstaat een sectorbreed inzicht in de kwaliteit van zorg. Daarnaast gaat de IGZ onderzoeken hoe effectief de verschillende manieren van toezicht- en handhavingstrajecten zijn. Heeft de naming and shaming gewerkt om de kwaliteit te verbeteren, is een vraag die daarbij ongetwijfeld aan de orde zal komen. De uitkomsten daarvan worden meegenomen in een herziening van het risicogestuurde toezicht op verpleeghuizen. De IGZ maakt daarvoor gebruik van informatie die de verpleeghuizen zelf moeten aanleveren. Voor het aanleveren van veiligheidsindicatoren gold 31 oktober als deadline. De IGZ bezint zich nog op vervolgstappen tegen aanbieders die de informatie nog niet hebben ingeleverd.

Verpleeghuizen boeken progressie
Het speciale toezichttraject kan volgens Van Rijn ook worden afgesloten omdat er belangrijke vooruitgang is geboekt. Bij 111 van de 150 aanbieders is de kwaliteit inmiddels op orde. Dat waren er in juli nog maar 82. Bij 15 zorgaanbieders zijn nog wel tekortkomingen geconstateerd. Deze verpleeghuizen moeten een verslag opsturen aan de IGZ over hoe ze die hebben verbeterd. Twaalf verpleeghuizen hebben de kwaliteit nog niet op orde. Op deze groep houdt de IGZ vervolgtoezicht in de vorm van inspectiebezoeken of bestuursgesprekken. De IGZ verwacht dat het hierom oplosbare problemen gaat. Acht andere instellingen hebben grotere kwaliteitsproblemen. Daarbij acht de Inspectie intensief vervolgtoezicht nodig. Van deze acht stonden er vijf in juli ook al op de ‘zwarte lijst’.

De laatste ‘zwarte lijst’:

Aanbieder
Maatregel
Avondrust
Verscherpt toezicht gericht op verbeteringen voor 2 januari 2017 (4 maanden)
Beweging 3.0
Verscherpt toezicht gericht op verbeteringen voor 13 juni 2017 (8 maanden)
Careyn
Aanwijzing gericht op verbeteringen voor 28 april 2017 (6 maanden)
Care residence Zonnestraal
Aanwijzing gericht op verbeteringen voor 9 januari 2017 (4 maanden)
Stichting Humanitas
Aanwijzing gericht op verbeteringen voor 22 januari 2017 (9 maanden)
Stichting Cato
Aanwijzing gericht op verbeteringen voor 3 oktober 2016 (6 weken). De aanwijzing loopt door tot actieve openbare afsluiting. Vervolgstappen worden ook openbaar gemaakt.
Stichting Laurens
Verscherpt toezicht gericht op verbeteringen voor 27 maart 2017 (8 maanden)
Stichting Warande
Aanwijzing gericht op verbeteringen voor 28 april 2017 (6 maanden)

Bron: VWS

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.