Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ik verwacht geen problemen met de fiscus’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
[Exclusief] De invoering van de integrale bekostiging zal medisch specialisten nauwer betrekken bij het bestuur van het ziekenhuis, denkt Janko de Jonge, voorzitter Kamer Vrij Beroep van de Orde van Medisch Specialisten. Hij verwacht dat medisch specialisten de status van vrijgevestigd ondernemer zullen behouden.
‘Ik verwacht geen problemen met de fiscus’

Banken en zorgverzekeraars uitten onlangs hun zorgen over de invoering van de integrale bekostiging. De afstand van medisch specialisten tot het ziekenhuis zou juist groter worden.

‘Het tegendeel is het geval. Ziekenhuisbesturen en medisch specialisten voeren in het hele land gesprekken over de positie van het ziekenhuis in de regio. Welk ziekenhuis willen we zijn, welke rol willen we vervullen in de regio, wat hebben patiënten nodig? Dat zijn de vragen die aan de orde komen. Specialisten en ziekenhuizen bespreken ook de gezamenlijke positie ten opzichte van verzekeraars, want die nemen meer regie over de acute zorg. Wil je als ziekenhuis CVA-zorg en verloskunde blijven doen of niet? Daar zul je met elkaar iets van moeten vinden.’

Banken en verzekeraars vrezen dat een grotere afstand tussen medisch specialisten en ziekenhuizen ten koste gaat van de bestuurbaarheid.

‘Dat is echt onzin. Ik verwacht juist dat medisch specialisten nauwer bij het ziekenhuis betrokken zullen zijn. Nu is een beperkt aantal dokters betrokken bij de bedrijfsvoering, de afspraken over zorg, transparantie over uitkomsten en de verhouding tot huisartsen. Medisch specialisten willen meer zeggenschap krijgen over de organisatie van de zorg. Die kan doelmatiger en kwalitatief nog beter. De kwaliteitseisen van de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten en de eisen van verzekeraars leiden tot concentratie en spreiding. Bepaalde vormen van zorg, zoals Parkinson- en CVA-zorg, gebeuren steeds meer in netwerken van zorgaanbieders. Daar willen medisch specialisten bij betrokken worden. Ze willen mee sturen. De invoering van integrale tarieven gaat dus primair over zorginhoudelijke aspecten, maar natuurlijk speelt inkomen ook een rol. Als er aan het einde van het jaar geen geld over is, is er ook geen inkomen voor specialisten. Specialisten hebben er straks ook belang te weten waaraan het geld wordt besteed en of dat wel verstandig is. Nu hebben dokters niet altijd inzicht welk beslag ze op de kosten van het ziekenhuis leggen. Ze zullen daarom kostenbewuster worden, ook omdat medisch specialisten ernaar streven om gepaste zorg te leveren. Niet meer dan nodig, niet minder dan nodig. Daar hebben we als Orde ons op vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord. De campagne “Verstandig Kiezen” is daar ook op gericht.’

Zullen medisch specialisten hun positie van vrijgevestigd ondernemer behouden?

‘Dat hangt af van de beoordeling door de fiscus. Binnenkort zullen de eerste ziekenhuizen hun plannen voorleggen aan de lokale inspecteurs. Dan wordt er meer duidelijk. Volgens het akkoord dat de Orde eind 2013 heeft afgesloten met de NVZ, VWS en Financiën zullen medisch specialisten in ieder geval meer ondernemend moeten zijn dan nu. Ze zullen moeten aantonen dat ze echt ondernemersrisico lopen. Dat kan door ondersteunend medisch personeel in dienst te nemen en door te investeren in medische apparatuur van het ziekenhuis. In de modellen die de Orde heeft gemaakt, is met al deze zaken rekening gehouden. Ik verwacht dan ook niet veel problemen als ziekenhuizen en medisch specialisten die modellen gebruiken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.