Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IKNL vindt conclusies onderzoek borstkankerscreening te stellig

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Franse onderzoekers beweren dat de Nederlandse borstkankerscreening nauwelijks bijdraagt in het voorkomen van sterfte. Volgens het IKNL gaat deze conclusie te ver.
Borstkanker

Borstkankerscreening

Borstkankerscreening heeft slechts ‘marginaal’ effect op de sterfte bij gevorderde stadia van borstkanker. Zo luidde de conclusie van een groep Franse onderzoekers die hun resultaten publiceerden in het British Medical Journal.

Screening zou 5 procent minder sterfte tot gevolg hebben door borstkanker bij vrouwen van 50 jaar en ouder. Een derde van de gevonden tumoren bij de screening en ruim de helft van de gediagnosticeerde tumoren via het scherm, zou als overdiagnose betiteld moeten worden. De onderzoekers gebruikten cijfers van het IKNL.

‘Overdiagnose’

Overdiagnose van borstkanker omschrijft de Parijse onderzoeksgroep als kanker die nooit zou zijn ontdekt gedurende de levensduur van vrouwen die zijn gescreend. Dat geldt voor 52 procent van de, tijdens de screening ontdekte, tumoren. Emeritus hoogleraar Guus Schrijvers stelde in zijn recente blog de vraag of Nederland actie zou moeten ondernemen.

IKNL

Het IKNL antwoordt: ‘Leidinggevende onderzoekers van IKNL vinden de conclusies van Autier en zijn collega-onderzoekers te stellig. Om daadwerkelijk aan te tonen of screening effect heeft op het stadium, is het nodig dat je weet of de vrouwen die zijn uitgenodigd (50-75 jaar) ook daadwerkelijk hebben deelgenomen. De Franse onderzoekers hebben bij de NKR (Nederlandse Kankerregistratie) tabellen opgevraagd met gegevens over stadium per jaar en per leeftijdsgroep. Hierbij is in de leeftijdsgroep 50-75 geen onderscheid te maken of vrouwen wel of niet hebben deelgenomen. IKNL is echter niet benaderd door de auteurs om samen de resultaten te interpreteren. In Nederland neemt 22 procent van de vrouwen niet deel aan het programma. Als je niet weet welke borstkanker wel in het bevolkingsonderzoek is gediagnosticeerd en welke niet, kun je het effect van het bevolkingsonderzoek niet zuiver bepalen.’

RIVM

Nederlandse rapporten zijn beschikbaar op de website van het RIVM en de Gezondheidsraad. Vrouwen die worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek ontvangen een informatiefolder van het RIVM waarin de voor- en nadelen van het bevolkingsonderzoek worden uitgelegd. Daar staat over overdiagnose uitgelegd. ‘U loopt de kans onnodig behandeld te worden’.  Bij sommige vrouwen groeit borstkanker zo langzaam dat zij er tijdens hun leven geen last van hebben. Maar borstkanker wordt bijna altijd behandeld.

 

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.