Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ING: meer zorgaanbieders failliet

Anouk Brinkman
Het aantal faillissementen in de gezondheidszorg is in het eerste halfjaar van 2018 met 15 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het ING Economisch Bureau op basis van CBS-cijfers.
Rechtbank
In 2016 gingen bijna 200 zorgaanbieders failliet.

In de periode van januari tot en met juni gingen dit jaar 69 bedrijven in de zorg failliet. In het eerste halfjaar van 2017 waren dat 60 bedrijven. Daarmee is het aantal faillissementen in de eerste twee kwartalen van 2018 met 15 procent toegenomen. In 2017 nam het aantal faillissementen in dezelfde periode juist met ruim 41 procent af. Volgens ING laat de zorgsector ondanks de toename van het aantal faillissementen sinds 2017 een krachtig herstel zien, maar kampt de sector met de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen in voorgaande jaren.

Structurele daling sinds 2013

Alle sectoren laten sinds 2013 een afname van het aantal faillissementen zien. Ook in de gezondheidszorg is sindsdien een structurele daling zichtbaar, met uitzondering van 2016. In dat jaar gaan in totaal bijna tweehonderd zorgaanbieders failliet, met name thuiszorgorganisaties. Zij lijden onder de gevolgen van bezuinigingen en hervormingen door de overheid, wat bij veel bedrijven leidt tot margedruk en uitholling van de financiële reserves.

Faillissementen Zorgsector
Het aantal faillissementen in de zorgsector (op jaarbasis). Bron: CBS

Het percentage zorgaanbieders dat failliet gaat loopt sinds 2009 op, al gaan er volgens het ING Economisch Bureau in principe relatief weinig bedrijven in de zorg failliet. In 2009 betrof 1,7 procent van alle faillissementen de zorgsector, in 2017 is dit opgelopen naar 3,4 procent. ING verklaart deze stijging deels doordat het aantal bedrijven in de sector tussen 2009 en 2017 met 20 procent is toegenomen.

De kans op faillissement in de zorgsector is gedaald van 0,6 procent in 2009 naar 0,4 procent in 2017. In de periode 2013-2016 lag deze kans gemiddeld op 0,8 procent. De kans op een faillissement wordt berekend door het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen te delen door het aantal bedrijven met personeel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.