Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie onderzoekt falende medische apparatuur

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat scherper toezien op de onderhoudsstaat van medische apparatuur. De circa twintig meest risicovolle ziekenhuizen krijgen binnenkort een Inspectiebezoek.

Daarnaast is de Inspectie doende om de eigen registratie van incidenten met falende medische apparatuur te verbeteren. De Inspectie kondigt de maatregelen aan in antwoord op vragen van ZorgVisie.

Onderhoud

Uit een inventarisatie die in het meinummer van ZorgVisie-magazine verschijnt blijkt dat er nog altijd een hoop schort aan de onderhoudssituatie van medische apparatuur.

Informatie

Volgens de Inspectie heeft dit ondermeer te maken met slechte communicatie. “De instrumentele afdeling en de klinische afdeling handelen nog te vaak zonder elkaar aan te spreken op en te informeren over het belang van goed werkende apparatuur”, aldus Inspectie-woordvoerder Wouter van der Horst. “Medische gebruikers gaan er soms ten onrechte vanuit dat alles technisch in orde is zonder een duidelijk beeld te hebben over de staat van onderhoud van de apparatuur.”

Verantwoordelijkheid

Daarnaast constateert de Inspectie dat opleiding, scholing en bijscholing “er nog wel eens bij inschiet”. Daarnaast komen ook de fabrikanten volgens de Inspectie hun verantwoordelijkheid niet ten volle na. “Fabrikanten vergeten nog wel eens dat de wet eist dat medische hulpmiddelen intrinsiek veilig zijn”, stelt Van der Horst. “Ze laten na om grondig na te denken over die intrinsieke veiligheid en volstaan ten onrechte met een waarschuwing voor een onveilige situatie in de gebruiksaanwijzing.”

APK

In een verplichte APK voor medische apparatuur zoals de branchevereniging van fabrikanten van medische apparatuur FHI bepleit, ziet de Inspectie niets. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

‘Jaarlijkse apk-keuring voor apparatuur’

Röntgen soms verkeerd afgesteld

Ziekenhuizen veronachtzamen brandgevaar

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.