Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspraak burgers bij Jeugdwet onvoldoende

Redacteur Zorgvisie
Gemeenten betrekken hun inwoners niet genoeg bij de uitvoering van de Jeugdwet en de Participatiewet. Dat blijkt uit onderzoek van het PPRC, het onderzoekscentrum van de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht in.
Inspraak-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Het onderzoek is gedaan in opdracht van Binnenlands Bestuur. Het betrekken van burgers bij het beleid is wettelijk verplicht, ze moeten voorstellen voor beleid kunnen doen en zowel gevraagd als ongevraagd advies kunnen geven over beleidsvoorstellen. Het feit dat gemeenten dit onvoldoende mogelijk maken, veroorzaakt vraagtekens bij het draagvlak voor hun beleid schrijft Binnenlands Bestuur.

Onvoldoende inspraak
De onderzoekers bekeken de verordeningen en beleidsdocumenten van 260 gemeenten. Bij 44 procent van de gemeenten bleek dat het inspraakorgaan voor de Jeugdwet nauwelijks of niet mag adviseren over de onderwerpen waarop het inspraak zouden moeten hebben. Bij 45 procent van de gemeenten gold datzelfde voor de Participatiewet. In de Wmo is het beter gesteld met de betrokkenheid, hierover vraagt 95 procent van de gemeenten om inspraak. Toch geven de onderzoekers aan dat dit geen goed teken is. ‘Burgers kunnen in iets minder dan de helft van de gemeenten niet meepraten over het beleid op het gebied van de Jeugdwet en de Participatiewet. Je kunt je afvragen wat dit betekent voor het draagvlak van beleid. Het is wenselijk dat gemeenten de inspraak snel beter regelen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.