Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Instelling beïnvloedt zzp’s cliënten

Mark van Dorresteijn
Het zorgzwaartepakket (zzp) dat cliënten krijgen, hangt te veel af van de instelling waar ze wonen. Dat constateren cliëntenorganisaties in de Cliëntmonitor Langdurige Zorg over zorgzwaartepakketten.
Instelling beïnvloedt zzp’s cliënten

Bij de ene instelling krijgen mensen met dezelfde zorgzwaarte hogere zzp’s dan bij andere, staat in de Cliëntmonitor van CG-Raad, CSO, Landelijk Platform GGZ, LOC, NPCF, Per Saldo en Platform VG. De cliëntenorganisaties bezochten dertig instellingen in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ggz. “Tussen instellingen bestaan in dit opzicht markante verschillen. Alsof de ene instelling er meer werk van maakte om cliënten in een relatief hoog pakket te plaatsen, terwijl de andere hiermee juist terughoudend omging.”

Eenduidige indicaties

De overheid moet duidelijkheid geven met scherpe en eenduidige indicatieregels. Anders zullen zorgaanbieders het oneerlijk vinden dat de concurrent hogere zzp’s binnenhaalt en daar zelf ook op gaan aansturen, waarschuwen de cliëntenorganisaties. Dan stijgen de landelijke kosten, waarop de overheid zal reageren met tariefkortingen.

Cliënten: zorg sluit aan

De bevraagde cliënten vinden in meerderheid dat de geboden zorg aansluit op hun wensen. Dat komt vooral doordat veel instellingen inmiddels werken met zorgplannen waarin ze afspraken maken over wat de cliënt belangrijk vindt. De zzp’s hebben volgens de ondervraagden weinig invloed op de keuzevrijheid van cliënten; beslissend is eerder een cultuur waarin de werkvloer de ruimte krijgt voor creatieve oplossingen en de organisatie een divers aanbod heeft van woonvormen en activiteiten.

Ggz-cliënten minst tevreden

Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen vinden wel dat het personeel gehaast is en de dagactiviteiten weinig aansluiten bij hun leefstijl. In de gehandicaptenzorg missen cliënten tijd voor oefening van hun vaardigheden. Cliënten in de ggz zijn het minst tevreden. Gemiddeld vindt tweederde dat de zorg aansluit bij hun behoeften, tegenover tachtig procent in de ouderenzorg. Slechts de helft van de ggz-cliënten vindt de privacy in zijn woonsituatie naar wens. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Ggz krijgt zzp’s voor kinderen

Grote problemen bij inkoop zzp’s

Huisvestingscomponent zzp’s is bekend

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik begrijp de ophef niet. Het blijft mensenwerk dus zullen er verschillen blijven bestaan. Waar meer ophef over gemaakt moet worden is de ongelijkheid in ZZP-tarieven in verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Verzorgingshuizen krijgen een tarief waarin de functie behandeling niet is opgenomen terwijl deze wel is geïndiceerd. Met als gevolg dat deze cliënten teweinig zorg krijgen van de verpleeghuisarts en psycholoog. Daar zouden cliëntenorganisaties zich vooral druk om moeten maken.

  3. Dit systeem is geheel afhankelijk van mensen en momenten. Aan de ene kant de aanvrager. Aan de andere kant de indicatiesteller. De aanvrager kan je onderverdelen in ervaren en onervaren. Hoe ervarender de aanvrager hoe hogere ZZP degene krijgt. De indicatiesteller zal altijd zo laag mogelijke indicatie afgeven. Dat is nu eenmaal ingebakken in het proces. Ook de indicatiesteller is afhankelijk van het proces en beleid. Elk jaar verandert er veel in dit proces. Er zijn constant personen die denken het beter te kunnen inrichten. En dus wordt het ‘weer’ verandert. Dit komt de kwaliteit van het proces niet ten goede. Mensen raken onzeker en gefrusteerd. Met name de aanvrager! Het wordt tijd dat we de AWBZ weer inrichten waarvoor deze bedoeld is. Voor mensen dit ‘niet’ voor zichzelf kunnen zorgen. Het is zeer sociaal dat bejaarden ‘gratis’ kunnen reizen. Maar daar is de AWBZ niet voor bedoeld. Het is geen oneindige geldkraan die je open kan draaien. Dit gaat ten koste van mensen die ‘echt’ zorg nodig hebben. Het beleid van de afgelopen vijf jaar is veel te sociaal geweest. Het vervoer van bejaarden is slechts een voorbeeld. Elk moeilijk kind krijgt tegenwoordig wel een diagnose. Ga maar naar een pshychiater en je krijgt een ZZP. En de pshychiater kan alleen maar declareren als hij een diagnose vast stelt. Dus claimen beiden AWBZ. Dit klopt niet!Het wordt tijd dat hier iets aan gedaan wordt. Zodat het systeem minder gestrest is en de AWBZ-gelden weer wordt uitgekeerd aan mensen die dit nodig hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.