Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Inzet buitenlands zorgpersoneel groot risico’

Mark van Dorresteijn
Het inzetten van buitenlandse verpleegkundigen levert een groot risico op. Dat zegt Francis Bolle, woordvoerder van beroepsorganisatie V&VN in een uitzending van BNR.
‘Inzet buitenlands zorgpersoneel groot risico’

Met name de taalproblematiek zorgt voor een groot risico, meent Bolle in de uitzending. “Door taalproblemen kunnen misverstanden optreden in de uitvoering van zorg, zoals collega’s die elkaar niet verstaan waardoor een opdracht verkeerd wordt uitgevoerd. We merken nu al dat collega’s elkaar niet altijd begrijpen, met buitenlands zorgpersoneel wordt het risico groter. Maar ook verpleegkundigen die niet goed met de patiënt kunnen communiceren, waardoor signalen van de patiënt verkeerd worden begrepen. Hierbij spelen ook culturele verschillen een rol.”

Lastenverlichting

In de uitzending komt ook Martin Kalle, medeoprichter van Direct Personeel voor de Zorg (DPZ), aan het woord. DPZ haalt zorgpersoneel uit Europa naar Nederland. Hij denkt ook dat de taalbarrière en culturele verschillen soms problemen kunnen opleveren, maar vindt dat er ook oog moet zijn voor de voordelen. “Wij helpen juist het verpleegkundige vak dragelijk te houden. Door buitenlandse verpleegkundigen in te zetten, zorgen wij er juist voor dat de druk op de afdelingen verlaagt en het huidige personeel geen dubbele diensten hoeft te draaien. Zodoende zorgen we er ook voor dat het beroep interessanter wordt voor nieuwe werknemers.”

Investeer in opleidingen

Bolle erkent het probleem van personeelstekort, maar pleit er vooral voor het beroep voor nieuw personeel in Nederland aantrekkelijk te maken. De V&VN pleit voor een beter opleidingsklimaat in Nederland: stimuleren dat meer mensen een zorgopleiding volgen en het huidige personeel bijscholen. “Hopelijk gaat in de toekomst ook minder geld naar bestuurders, die de laatste tijd zoveel in het nieuws zijn. Voor dat geld kan een hoop nieuw personeel worden opgeleid”, aldus Bolle. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

HagaZiekenhuis zet buitenlandse OK-assistenten in

‘India kan geworven OK-assistenten missen’

Bijna helft anesthesisten komt uit buitenland

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

    • Versoepel trajecten voor mensen die al een hbo opleiding afgerond hebben.
      In de praktijk krijgen de hbo’ers voor een mbo niveau verpleegkundige opleiding geen enkele vrijstelling …zelfs niet voor Nederlands of Burgerschap hoe krom is het educatie systeem.

  1. Lees alle reacties
  2. daar ben ik het helemaal niet mee eens het komt gewoon weg door klink die moet de zorg niet bekorten dan gaat het ook wel goed met verpleging maar niet zo als het KLINK het wil en vooral geen buitenlandse personeel wij kunnen zonder zieken zorg en ziekenhuis KLINK
    waar is uw verstand dit kan zo niet doorgaan.(SORRY)

  3. Een ieder zijn / haar verantwoordelijkheid en bijbehorende beloning; meer opleiding en ambitie, meer groei, meer resultaat verdient passende beloning. Maar waarom ligt de maatschappelijke discussie stil over invoering van de maatschappelijke dienstplicht? In de landen om ons heen konden jongeren voor of tijdens hun studie kiezen om in plaats van militaire dienst een sociale dienst te verrichten. Leerzaam, groei van sociaal besef en er is eventueel bij verlenging of goede prestatie een beloning in vorm van een jaar gratis studeren (denk ook aan discussie opheffen studiefinanciering) aan vast te knopen. Economen en politici: wat is hier onrendabel of riskant aan? In een maatschappij met onze politiek-ideologische impasse, lijkt het “voor-wat-hoort-wat”- principe de taal die iedereen verstaat te zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.