Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jeugdzorg en gemeenten moeten meer samenwerken’

Redacteur Zorgvisie
Zorginstellingen en gemeenten moeten samen de handschoen oppakken om specialistische jeugdhulp beter te laten aansluiten bij de transformatie. Dat stelt kwartiermaker Marion Smit, die advies heeft uitgebracht over dit onderwerp.
GemeentenJeugd-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Smit voerde afgelopen zomer gesprekken met alle betrokken partijen, van het Rijk en gemeenten tot zorginstellingen, cliëntvertegenwoordigers en de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ). Daaruit trekt ze de conclusie dat gemeenten zich extra moeten inzetten voor collectief opdrachtgeverschap. Er moet meer gestuurd worden door samenwerking. Als dat niet gebeurt, wordt het moeilijk voor jeugdzorginstellingen die in meerdere regio’s werken om samen te kunnen werken. Daardoor overwegen zorgaanbieders om geen jeugdhulp meer te leveren en is er een kans dat passende hulp niet langer in de buurt te vinden is.

Afstemming gemeenten en jeugdzorg
Daarom moeten gemeenten en regio’s sturen op collectief opdrachtgeverschap voor specialistische functies. ‘Veel kleinere gemeenten gaan ervan uit dat deze zorg er nog wel is, als blijkt dat het nodig is, en betalen dan de prijs die in rekening wordt gebracht. Bredere afstemming is lastig, regio’s zijn niet altijd stabiel. Waar ze dat wel zijn, ontwikkelt het opdrachtgeverschap zich weliswaar gestaag, maar niet in het tempo dat nodig is om te zorgen dat de specialistische functies snel onderdeel worden van het regionale landschap’, schrijft Smit in het rapport. Sommige instellingen krijgen daar zo’n last van dat ze ‘moeten vrezen voor hun continuïteit’.

Transformatie versnellen
Maar niet alleen gemeenten en regio’s kunnen iets veranderen: aanbieders moeten ook het opdrachtnemerschap op zich nemen, kijken wat de transformatie voor mogelijkheden met zich meebrengt en inzicht geven in de transformatiepaden. Totdat dit goed is geregeld moeten gemeenten en jeugdzorginstellingen met elkaar om tafel om urgente problemen op te lossen, vindt Smit. De VNG laat weten dat er een ondersteuningsteam is ingericht dat de adviezen van Smit per direct in de praktijk gaat uitrollen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.