Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jongeren met psychische problemen zoeken laat hulp’

Redacteur Zorgvisie
Hoe vroeger in het leven een psychische stoornis ontstaat, hoe langer het duurt voordat iemand er hulp voor zoekt. Dat blijkt uit onderzoek van socioloog Dennis Raven van het UMCG, in samenwerking met GGZ Friesland.
Jongerenhulp-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Raven ontdekte dat een minderheid van de jongeren met een psychische stoornis professionele hulp ontvangt, terwijl veel stoornissen wel in de kindertijd ontstaan. De socioloog gebruikte gegevens van TRAILS, een langlopend onderzoek naar psychische, sociale en lichamelijke ontwikkeling van adolescenten en jongvolwassenen. Hij bekeek de gegevens van 2230 jongeren die deelnamen aan het onderzoek, van wie 43 procent een chronische psychische aandoening bleek te hebben.

Hulp bij stemmingsstoornissen
De socioloog schrijft dat er grote verschillen zaten tussen jongeren met verschillende stoornissen. Zo zocht een derde van de jongeren met een depressie binnen een jaar hulp, terwijl 15 procent van de jongeren met een alcoholverslaving dat deed. De socioloog stelt dat jongeren bij wie de stoornis vroeg ontstaat later aan de bel trekken, maar dat de groep met een comorbide stemmingsstoornissen als eerste hulp zoekt en dus eerder behandeld wordt.

Verbeteringen voor jongeren
Volgens de onderzoeker wachten jongeren lang omdat de symptomen van een psychische stoornis niet altijd worden opgemerkt. De omgeving heeft er geen last van of wijt de symptomen aan de persoonlijkheid van het kind. Jongeren zelf ontwikkelen gaandeweg manieren om met hun stoornis om te kunnen gaan. Pas op latere leeftijd, als ze zelfstandiger worden, werken die manieren niet meer en zoeken ze hulp. Raven wil er vooral op inzetten om kennis bij ouders te vergroten, omdat jongeren voor de toegang tot de geestelijke gezondheidszorg van hen afhankelijk zijn.

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.