Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Jongeren verliezen specialistische verpleging thuis

Vanaf hun 18e verjaardag verliezen jongeren de mogelijkheid om thuis medische specialistische verpleging te krijgen via een persoonsgebonden budget (pgb). Een alternatief is nog niet beschikbaar. Belangenvereniging Per Saldo voor mensen met een persoonsgebonden budget, wil dat zorgverzekeraars en het ministerie van VWS hier snel iets aan doen.
Jongeren verliezen specialistische verpleging thuis

Bij Per Saldo komen steeds meer signalen binnen van jongeren die hun specialistische verpleeghuiszorg thuis, zoals beademing en sondevoeding, niet meer geregeld krijgen. Dat komt omdat de vergoeding van verpleging in opdracht van een medisch specialist sinds 2009 niet meer vanuit de AWBZ wordt vergoedt. Dit wordt voortaan door de zorgverzekeraars vanuit de Zorgverzekeringwet (Zvw) betaald. Verzekeraars bieden echter nog niet de mogelijkheid om deze zorg met een pgb te organiseren.

Uitzondering

‘Mensen die deze zorg met een pgb regelden, zijn die mogelijkheid in de Zvw kwijt geraakt’, legt Per Saldo directeur Aline Saers uit. ‘Op deze regel heeft het ministerie van VWS een uitzondering gemaakt voor kinderen tot 18 jaar. Zij hebben de mogelijkheid gehouden om een beroep te doen op de AWBZ en dus ook te kiezen voor een pgb. In 2014 zal ook voor deze doelgroep de zorg ondergebracht worden bij de zorgverzekeraars.’

Geen hulp

Momenteel komen er bij Per Saldo steeds meer signalen binnen van jongeren die al maanden met hun handen in het haar zitten. ‘Zo ken ik een 19-jarig meisje waarvan het spijsverteringssysteem niet werkt’, vertelt Saers. ‘Zij krijgt thuis haar voeding via haar aderen toegediend en op die manier kan ze studeren. Professionele hulp hierbij is echter al maanden niet meer mogelijk omdat ze geen achttien meer is. Veel aanbieders van zorg in natura bleken bij navraag deze specialistische zorg niet in huis hebben. Haar vaste zorgverlener kan ze niet meer inhuren omdat haar verzekeraar deze mogelijkheid niet biedt en haar moeder doet het nu noodgedwongen.’

Kamervragen

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman stelde al Kamervragen over de situatie. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS antwoordde hier deze week als volgt op. ‘De Zvw staat een voorschot op restitutie niet in de weg. Het is aan de zorgverzekeraar om die mogelijkheid, en de voorwaarden waaronder, wel of niet te bieden. De verzekerde of diens vertegenwoordiger kan bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar in overleg treden met zijn zorgverzekeraar om te bezien of hij langs die weg een gewenste oplossing kan vinden.’ Per Saldo en VWS zeggen met verzekeraars in overleg te zijn over oplossingen van dit probleem. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

GroenLinks wil verdubbeling pgb’s in 2012

Rekenkamer plaatst vraagtekens bij effect pgb-maatregel

Nieuw pgb-besluit bekend

3 REACTIES

  1. Beste Hans . U pleit zo`n beetje voor een soort lopende-band-zorg in een onpersoonlijke instelling met onpersoonlijke, zogenaamde professionele , groepsverzorging die de zorg goedkoper zou maken ??? Happy dreams. Op een eerdere andere site wordt juist gepleit voor wijkgerichte ,INDIVIDUELE , GOEDKOPERE zorgverlening ,zonder overbetaalde overhead , , aangepast aan de behoeften van de individuele patient .De opvatting dat de burger er is om de overheid goed te betalen vertaalt u ,in uw opvatting, dat de zorg moet worden aangepast aan de daarvoor beschikbaar gestelde gelden. U verdient beslist een BONUS .

  2. Lees alle reacties
  3. @Hans
    Dat die gespecialiseerde zorg niet door massa-aanbieders geleverd kan worden interesseert je dus niet.
    Veel mensen (jong en oud) die nu een PGB hebben zijn afhankelijk van zeer specifieke zorg. Iets wat de “gewone” thuiszorg niet kan bieden. Er is bijvoorbeeld 24uurs zorg nodig of oproepzorg. Maar ook sndevoeding en beademingszorg vormen redelijk vaste groepen PGBhouders.
    Dat de verhalen hetzelfde zijn als 10 jr geleden komt omdat er ook mensen met PGB zijn die juist liever een ZIN aanbieder willen hebben maar gedwongen eenPGB hebben omdat de thuiszorg niet wil innoveren.
    Zonder innovaties geen verbetering. En dus is PGB soms de enigste uitweg om niet dood te gaan aan slechte zorg.
    Zelf heb ik een PGB vanwege onplanbare zorg zoals hey CIZ dat noemt. Elke minuut van de dag moet er iemand vlakbij zijn of binnen 5 minuten aanwezig kunnen zijn. Dat vergt een hele strakke planning van de dagen. Het lukt me om nog zelfstandig te leven dankzij dat PGB.
    ZIN had me al lang een verpleeghuis ingewerkt en dat terwijl ik slechts 29 ben…

  4. Je moet je eigen nu wel eens gaan afvragen of dit soort verpleging per individu en thuis gegeven kan worden. Het is onbetaalbaar!! Zolang we het lek nog niet boven hebben in de zorg (waar gaan al die miljarden heen?) is het dweilen met de kraan open. Ik hoor nog steeds dezelfde treurige verhalen als tien jaar geleden! Wat is er verandert? Wat hebben we verbeterd? NIETS!!
    Dure zorg kan nu alleen collectief gegeven worden! En dat is de prijs van het falen van de overheid de afgelopen tien jaar!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.