Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Jorritsma vindt Wmo beter voor gehandicapten

Dagbesteding en begeleiding zijn beter vanuit de Wmo te organiseren dan vanuit de AWBZ, zoals nu het geval is. Dat stelt voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in het julinummer van gehandicaptenvakblad Markant.
Jorritsma vindt Wmo beter voor gehandicapten

“AWBZ-aanspraken worden nu vervangen door iets wat veel dichter bij de mensen staat”, zegt Jorritsma ook op de site van vaktitel Gemeente.nu. “Als gemeenten dit goed doen, dan wordt het met de Wmo efficiënter en effectiever. Dat is ook de reden dat we als VNG die afspraken durven te maken. We hebben namelijk de ervaring dat we het beter voor elkaar krijgen, als je het dichtbij de mensen organiseert. Er zit minder bureaucratie tussen dan bij de grootschalige regelingen van het rijk.”

Fysieke beperkingen

De overheveling van taken van de AWBZ naar de Wmo is onderdeel van het niet ondertekende bestuursakkoord. Over de mogelijke lokale verschillen in begeleiding en dagbesteding is Jorritsma niet erg bezorgd, hoewel de voorzitter erkent dat er nog werk gaat zitten in het leren kennen van deze doelgroep. “Dat is ons in het verleden ook goed gelukt met de mensen met een fysieke beperking”, volgens Jorritsma. “Daar komt bij dat professionele instellingen de begeleiding geven, niet gemeenten. Gemeenten moeten genoeg weten om goed de regie te kunnen voeren.”

Samenwerkende gemeenten

Onderdelen van het bestuursakkoord zijn goed door individuele gemeenten uit te voeren; andere taken vragen om samenwerking. “Het is dus ook belangrijk dat gemeenten onderling gaan samenwerken. Bepaalde delen zullen zeker door samenwerkende gemeenten moeten gebeuren, al was het maar vanwege de risico’s.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Gehandicapten sluiten zich uit protest op in klooster

PvdA wil AWBZ-zorg naar de Wmo

Cliënten: ‘Schaf AWBZ-begeleiding niet af’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

  1. er is geen enkele zorginstelling,die mijn vrouw kan vervangen,wassen aankleden medicijnen,bezoeken ,huisarts,ziekenhuizen,therapie,zij schrijft alles op voor mij krijgt hiervoor een vergoeding p,g,b, 7 dagen en ook s,nachts,als de spier pijn ondraagelijk word,moet ik zo,n nekbeugel om,en extra morfine,de pijn is soms zo erg dat ik het uit schreeuw,dat heb ik al jaren,mijn vrouw,maakt dit iedere ook mee,maar maak dit maar eens duidelijk aan de bevoegde instanties en straks aan de gemeente,in het verleden ging dat ook al moeizaam,met begeleiding,rolstoel,scootmobiel,aanpassingen thuis,altijd maar steeds weer moeilijk doen,
    hou m,n hart vast,m vr gr.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik lees geen enkel argument waarmee mevrouw Jorritsma haar stelling onderbouwt. Alleen roepen dat gemeenten het beter kunnen/gaan doen dan het huidige AWBZ aanbod lijkt mij geen hout snijdend.
    De volgende groep die over moet gaan naar de Wmo betreft mensen met ernstige/zware beperkingen. Mensen met lichte tot matig ernstige beperkingen zijn voor begeleiding/dagbesteding nu al aangewezen op gemeenten.
    In de huidige AWBZ is er sprake van zorg; kaders zijn vastgesteld. Helaas geeft de uitvoering van de Wmo tot nu toe mij geen reden om met vertrouwen naar de toekomst te kijken.
    Wmo geld is niet gelabeld; het kan met even veel gemak terugvloeien naar de algemene middelen. Bovendien is er voor gemeenten geen enkele prikkel om in te zetten op kwaliteit.
    Ik hoor of lees niets over de ’transitie’ van medische gegevens. Worden gemeenten behalve de GBA nu ook geacht medische gegevens te gaan bewaren?
    Typerend voor bestuurders dat zij als stuurlui aan de wal menen te kunnen beoordelen wat het beste is voor patienten.
    Ik hoop van ganser harte dat dit onzalige plan niet tot uitvoering komt.

  4. Ik ben het hier helemaal niet mee eens, ze weet niet waar ze over praat! Jaren geleden gingen er al voorzieningen over van uit het GAK naar de WVG, heet tegenwoordig WMO. Nou een heleboel voorzieningen verkreeg je alleen nog als je naar de burger rechter stapte. De Gemeente mogen n.l. hun eigen beleidt maken. En iets voorzien zijn ze vrij ingehouden. Ze dachten toen al bij onze Gemeente dat er bij het GAK geen deskundige werkten. Want was je eerst ter dege goed gescreant voor je een bepaalde voorziening uberhaubt toegewezen kreeg. Daar ging onze Gemeente Zwijndrecht aan voorbij. De bedweters.

  5. Daar gaan we weer. Mooi voorbeeld van meer petten ophebben en dan boodschappen zo draaien dat je feitelijk vanuit de ene pet de boodschap oplegt met een andere pet op. Ze is van de VVD. Ze praat als burgemeester. Niet met de burgemeesters, maar namens de VVD. Het is dus niet Jorritsma die dit zegt, maar de VVD! En het volk slikt het omdat het niet anders kan dan slikken!

  6. Haar verhaal is zeer dubieus. Ze stelt het weer heel positief voor. Ze hoeft alleen de mensen om wie het gaat nog te leren kennen. Dat is haar ook goed gelukt bij de mensen met een fysieke beperking stelt ze. Ze weet kennelijk niet dat het vooral ook mensen met een fysieke beperking zijn die dagbesteding en begeleiding krijgen. De gemeente gaat even bepalen wat iemand wel en niet mag en kan. Er komt qua zorg straks teveel macht bij de gemeente te liggen. Dat leidt tot vriendjespolitiek .

  7. De vng is een van de grootste bureaucratische nutteloze subsidie slurpers met een totaal wereldvreemde incompetente dame aan het roer.
    Hoe meer er naar de gemeentes wordt overgeheveld, hoe beroerder het voor de burger wordt.
    Burgers let op uw saeck!

  8. Overheveling zonder geoormerkt geld leidt tot verschaling van het aanbod. Zelfs het geheel stopzetten van de dagopvang, bv. dagverzorging somatiek zoals in onze gemeente, behoort dan door de bezuinigingswoede tot de mogelijkheden. Hoezo beter toegerust zonder beschikbaarheid budget?

  9. Dichter bij “de mensen” (wie zijn dat?)organiseren is efficienter en goedkoper. Misschien ook weer tol gaan heffen bij iedere brug i.p.v. een rijksbelastingdienst? Ik houd mijn hart vast als vader van een gehandicapte zoon. Hij heeft strats AWBZ zorg, WMO dagbegeleiding, ZVW ziekenhuiszorg en dan ook nog in verschillende gemeenten. Ja dan heb je wel een regiseur nodig om dat aan elkaar te knopen. Fijn minder bureaucratie!

  10. De toekomst zal laten zien wat die mooie woorden van deze dame- die overigens een andere “belevingswereld” heeft dan de gewone burger- dat de gemmenten niet in staat zullen zijn om de nodige vereiste inspanningen te kunnen leveren. De brief van de Staatssecretaris vóór prinsjesdag zal hopelijk duidelijkhei geven over het e.e.a. … We zullen zien…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.