Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Jos Aartsen: ‘Nederland kan toe met minder ziekenhuizen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Nederland kan prima af met minder ziekenhuizen, meent Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dat kan als ziekenhuizen zorg overlaten aan huisartsen en anderhalvelijnscentra.
JosAartsenAnkeiler-400-Mieke Meesen.jpg
Foto: Mieke Meesen

‘Hebben we echt honderd ziekenhuizen nodig

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    4 REACTIES

    1. Jos van Aartsen weet niet waar hij over praat in zwolle is al
      één ziekenhuis maar deze komt niet ten goede
      alleen al door een hele grote en lange wacht tijden niet normaal,ja en dan minder ziekenhuizen hij weet gewoon weg niet van waar hij over praat.misschien voor hem zelf.

    2. Lees alle reacties
    3. Volgens mijn informatie is umcg eigenaar van het streekziekenhuis Ommelander, wat nu ergens letterlijk midden in de prairie van Groningen wordt gebouwd!
      Wellicht alsnog dát ziekenhuis stoppen te bouwen en samenvoegen met Refaja. Dan zou er in Stadskanaal Noord waar veel provinciale wegen samenkomen een nieuw groot ziekenhuis kunnen komen, waar alle specialisaties kunnen plaats vinden.

    4. “Op basis van het genetisch profiel valt te voorspellen welke mensen diabetes type-2 gaan ontwikkelen” suggereert dat de oorzaak van de ziekte geheel genetisch is. Dat klopt niet.
      Genen spelen vaak ook een rol, maar zoals https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-voorkomen/hoe-erfelijk-is-diabetes stelt: “Overgewicht en te weinig bewegen vergroten de kans. Dat geldt ook voor mensen zonder [genetische] aanleg voor diabetes.” En http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/dxc-20169861 schrijft: “Being overweight is a primary risk factor for type 2 diabetes.” Verder krijgen obese mensen ook hart- en vaatziekten zonder dat ze diabetes hebben.
      Ik ben het wel helemaal eens met dhr. Aartsen dat in goede preventie een zeer belangrijke sleutel ligt voor toekomstige zorgkostenbeheersing, zonder dat de kwaliteit van zorg daar onder komt te lijden. Vooral daar een goed preventieprogramma helemaal niet zo moeilijk is. Zie https://gezondezorg.org/preventiebeleid.
      Verder zou Nederland wellicht met minder ziekenhuizen toekunnen, maar een harde voorwaarde daarvoor is wel dat altijd binnen 30 minuten een post voor superspoedeisende hulp (SsEH, voor vooral beroertes, acuut hartfalen en ernstige inwendige bloedingen) bereikbaar moet zijn. Een plan om dat te realiseren/behouden mét besparing op de (hoge) huidige SEH-kosten is te vinden op https://gezondezorg.org/zorgconcentratie.php#seh.

    5. Mijnheer van Aartsen heeft meer eigen belang dan zorg en behandeling voor de bevolking.
      Hoe komt hij er bij de zorg in ziekenhuizen voor de bevolking nog meer uit te melken.
      Wat nu weer anderhalvelijns centra. De huisarts kan nu de consulten al niet aan. bijna twee weken wachten voor een afspraak, de arts volgt je niet. Vraagt zelden na hoe een behandeling is geweest. kan ook niet, Hij / zij ontvangt bericht ontslag of behandeling elders dagen nadat de client is ontslagen. Of met de huidige deeltijd werkers is de pat. niet te volgen.
      Als hij nu top zorg wil, Zelf een behandelingstitutuut voor bijzondere behandeling, richt dan daar een ziekenhuis voor op, maar blijf van de huidige ziekenhuizen af. De burger moet verzekert blijven van zorg en behandeling. ( dat staat nu onder te grote druk) Pak het verschil met regionale of academische ziekenhuizen aan. Academische ziekenhuizen hebben schijnbaar veel geld voor gratis voorzieningen in het ziekenhuis, zoals koffie, mee eten, en andere commerciele voorzieningen. Daar hoeft m.i. geen geld naar toe. Ziekenhuis waarvoor het bestemd is. Voor de burgers voor zorg en behandeling. Nu wordt je naar ziek naar huis gestuurd omdat de behandeling gedaan is. Te gek voor woorden.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.