Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet gaat excessieve topinkomens in de zorg harder aanpakken

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Minister Bruno Bruins (Medische Zaken) en minister Kasja Ollongren (Binnenlandse zaken) werken aan een wetsvoorstel om te voorkomen dat zorginstellingen via WNT-ontwijkingsconstructies meer kunnen verdienen dan wettelijk is toegestaan. Daarmee wil het kabinet excessieve topinkomens in de zorg harder aanpakken.
Evean
Foto: VWS

Ollongren zegt in een recent gepubliceerde Kamerbrief dat het tegengaan van exorbitante topinkomens via mogelijke ontwijkingsconstructies van de WNT prioriteit heeft. ‘Het kabinet ziet onverminderd streng toe op naleving van de wet en pakt eventuele problemen bij de uitvoering aan’, aldus de minister.

WNT-ontwijkingsconstructies

Afgelopen jaar plaatste de Raad van State kanttekeningen bij voorstellen van de Evaluatiewet WNT om drie maatregelen op te nemen die misbruik of ontwijking van de WNT tegengaan. Zo vreesde het adviesorgaan dat de maatregelen de privaatrechtelijke autonomie en ondernemersvrijheid van bedrijven zou raken.

Maar naar aanleiding van een onderzoek van Het Financieele Dagblad over wanconstructies willen Bruins en Ollongren de maatregelen ‘nogmaals serieus tegen het licht houden’. Daarnaast hebben zij onderzocht of er nieuwe signalen zijn gekomen die duiden op niet eerder bekende WNT-ontwijkingsconstructies. Dat is niet aan de orde aldus Ollongren.

Maatregelen tegen buitensporige topinkomens

De ministers willen ten eerste de onderaannemersconstructie in de zorg aanpakken. Volgens hen moeten alle zorgverlenende bedrijven onder de wet voor topinkomens gaan vallen. Het huidige beloningsplafond geldt alleen voor het bedrijf waar de ministeriële vergunning in is ondergebracht en niet aan de onderaannemers, waar de zorg aan wordt uitbesteed. Zo staan grootaandeelhouders alleen op de loonlijst van de onderaannemer. Een ongewenste situatie, aldus het kabinet. Bruins en Ollongren hebben daarom het voornemen om de koppeling tussen de WNT en WTZi los te laten. Hierdoor wordt de WNT van toepassing op rechtspersonen die zorg leveren en op rechtspersonen die zorg uitbesteden aan bijvoorbeeld onderaannemers.

Ten tweede moet het beloningsplafond voor alle dochterondernemingen en moedermaatschappijen van zorginstellingen gaan gelden. Momenteel kunnen bestuurders de salarisnorm omzeilen door vergunningen onder te brengen in een dochteronderneming en zelf werken voor de moedermaatschappij, waar de wetgeving niet geldt. Dat moet anders, aldus de bewindslieden.

Zorgen Raad van State

Om tegemoet te komen aan de eerder geuite zorgen van de Raad van State en om te zorgen dat de maatregel proportioneel is, zal tijdens de voorbereiding van het wetgevingstraject worden onderzocht of er aanleiding is om de voorgestelde maatregelen niet van toepassing te laten zijn op private instellingen die bepaalde vormen van zorg verlenen.

Woensdagavond voert de Kamer een dertigledendebat over de salarissen van topbestuurders. De bewindslieden van Binnenlandse en Medische Zaken willen het wetsvoorstel eind dit jaar gereed hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.